Anstruther

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anstruther
Skotsk gælisk: Eanstar
Sjøsida i Anstruther
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Fife
Trad. grevskap:Fife
StatusBy (town)
PostnummerKY10
Retningsnummer01333
Befolkning3 950 (2020)
Høyde o.h.18 meter
Kart
Anstruther
56°13′24″N 2°42′10″V

Anstruther (skotsk-gælisk: Ànsruthair; skotsk: Ainster eller Enster) er en liten kystby og feriested i Fife, Skottland. Byen er den største bosetningen i området East Neuk, en strekning langs nordsiden av Firth of Forth,[1] rett ovenfor Isle of May og ligger rundt 14 km sør-sørøst for St Andrews. Den har et minnesmerke over slaget ved Isle of May i 2018. Byen består av to bosetninger, en i øst og en i vest, Anstruther Easter og Anstruther Wester,[1] og er delt av en elv, Dreel Burn. I henhold til beregning av folketallet har byen en befolkning på 3950 personer.[2] Det gjør den til det største samfunnet i Firth of Forths nordlige kystlinje som er kjent som East Neuk.[3] I øst går den opp i landsbyen Cellardyke.

Stedsnavn[rediger | rediger kilde]

Første ledd i stedsnavnet Anstruther er noe usikkert fra skotsk-gæliske á(i)n («drivende») eller aon («en»), og betyr dermed enten «drivende/strømmende bekk eller elv» eller «(stedet for/på) bekk/elv».[4] Navnet på Anstruther Easter kommer fra skotsk easter («østlig»), ettersom byen ligger øst for Anstruther, og Anstruther Wester tilsvarende fra skotsk western («vestlig»).[4]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Anstruther Easter sett fra Anstruther Wester .
Kirk Wynd-høyden for rådet i Anstruther, lokalisert i Anstruther Easter

Anstruther ble grunnlagt som en fiskerlandsby, og er hjemmet til Scottish Fisheries Museum. Fritidsfartøyer ligger nå fortøyd i havnen, og en golfbane ligger i nærheten av byen. Anstruther Pleasure Cruises driver sightseeing/naturcruise fra havnen til øya Isle of May, og Storbritannias fremste sted for lundefugl kan bli sett ombord på fartøyet «May Princess» fra april til oktober. Det er en rekke annet dyreliv, inkludert selkolonier på øya May.

Krigsminneet Anstruther War Memorial ligger i kirkegården, noe lenger inne i landet. Det runde byggverket er av en uvanlig form for krigsminne ved at det ligger flatt til bakken, i midten av en liggende rondell, og har stort sett formen til et keltisk kors.[5]

Byen har flere butikker for fish and chips. En av dem er Anstruther Fish Bar, som vant årets Fish and Chip-butikk i 2001–2002, ble tildelt den samme prisen igjen av Sea Fish Organization i 2009.

Anstruther er hjemmet til Skottlands eneste solsystem i ekte skala.[6] Modellen, som viser sola og planetene og avstandene mellom dem alle i samme skala fra 1 til ti tusen millioner, befinner seg stort sett i sentrum. Den strekker seg nesten 600 m fra solen til Pluto.

Etter slutten av den kalde krigen har en av Anstruthers best bevarte hemmeligheter blitt en stor turistattraksjon. En hemmelig atombunker (se Tilfluktsrom), bygget i 1951 og i drift fram til 1993. Den ligger ved vegen B940 nær landsbyen. I løpet av sin operative levetid så det ut som en vanlig bolig, men har blitt renovert og er nå åpen for publikum som museum.[7] Bunkeren var et datterselskap Regional Seat of Government i tid for mulig kjernefysisk nødsituasjon og ville ha blitt okkupert av de britiske væpnede styrker, UKWMO, Royal Observer Corps og annet siviltjenestepersonell.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Anstruther har en vennskapsby:

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

  • Anstruther er fødebyen til geologiprofessor Andrew Lawson (1861-1952)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munro, David M.; Gittings, B.M. (2006): Scotland : an encyclopedia of places & landscapes. Glasgow: Collins. ISBN 9780004724669. OCLC 225152110. s. 22.
  2. ^ «Mid-2020 Population Estimates for Settlements and Localities in Scotland». National Records of Scotland. 31. mars 2022.
  3. ^ «East Neuk», Fife Place-name Data
  4. ^ a b Taylor, Simon & Márkus, Gilbert (2006): The Place-Names of Fife, 5 bind, Donington: Tyas, III, s. 62.
  5. ^ Anstruther WW2, War Memorials Online
  6. ^ «Anstruther Model Solar System sees the light of day. - Anstruther.info», Anstruther.info. Arkivert fra originalen den 23. september 2015.
  7. ^ «Scotland's Secret Bunker». www.secretbunker.co.uk.
  8. ^ «Town Twinning» Arkivert 3. januar 2017 hos Wayback Machine.. www.fifedirect.org.uk. 29. juli 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]