Athalia Schwartz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Athalia Schwartz
FødtAthalia Theophilia Schwartz
22. feb. 1821[1]Rediger på Wikidata
København
Død2. nov. 1871[1]Rediger på Wikidata (50 år)
BeskjeftigelseJournalist, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Athalia Schwartz (Athalia Theophilia Schwartz) (født 22. februar 1821 i København, død 2. november 1871) var en dansk forfatter, journalist, debattør og pedagog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av sekondløytnant og lærer ved det kongelige Landkadetkorps, Claus Conrad Schwartz (1796–1879) og hans ektefelle Karen Rasmine Baggesen (1796–1863). Ekteparet hadde en sønn og fire døtre i tillegg til Athalia Schwartz og alle barna fikk gå på skole og utdanne seg, noe som var uvanlig i samtiden.

Athalia Schwartz gikk på Frk. Lindes Institut, dengang Københavns beste pikeskole. Da faren fikk en stilling som branndirektør i Hjørring i 1836 og senere i Aalborg, fulgte hun med sammen med foreldrene, men vendte tilbake til København i 1848.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun tok eksamen som instituttbestyrerinne og opprettet en skole i 1849. Resten av livet delte hun mellom forfattervirksomhet og privatundervisning.

Hun utga flere bøker av forskjellig karakter; blant annet Haandbog i Underviisningskunsten for unge Lærere og Lærerinder fra 1850, skuespillet Ruth som ble antatt av Det Kongelige Teater og oppført med Johanne Luise Heiberg i hovedrollen og flere novellesamlinger. Hun kastet seg også ut i samtidens debatter både når det gjaldt kvinnesak og skole. Hun var engasjert som teateranmelder ved Berlingske Tidende og var fast skribent i flere av Meïr Aron Goldschmidts tidsskrifter.

I 1866 mottok hun Det Anckerske Legat og beløpet brukte hun til en studiereise i England, Nederland og Belgia for å undersøke forholdene prostituerte levde under og hva myndighetene gjorde for å hjelpe dem. Vel hjemme igjen ga hun ut Om Stiftelserne til Sædelighedens Fremme i 1867; en kristisk analyse av forholdene hun hadde observert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Athalia_Schwartz[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]