Autotypi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Autotypi er en mekanisk metode for halvtonegjengivelser av bilder i publikasjoner. Ved hjelp av raster kan en mangfoldiggjøre og skape direktegjengivelser av originalforlegget.

Autotypien kom til anvendelse sist på 1800-tallet, og hadde allerede i løpet av 1890-årene fullstendig utkonkurrert xylografi og litografi i reproduksjon av fotografier i bøker, ukeblader, aviser og reklametrykk.

Teknikken går ut på å oversette bilder, enten til metallpartikler for svart-hvittbilder eller ved hjelp av en karbonprosess med pigmentert gelatin til fargebilder.

Autotypiet regnes også som en langt mer bestandig gjengivelse av motiver, enn å oppbevare dem i sin originale fotografiske gjengivelse. Ulempen er at bildene blir brutt opp i punktgrafikk. Selv i de mest finmaskede rastergjengivelsene er prikkene godt synlig ved bruk av forstørrelsesglass.

Dagens digitalfotografering og skanning med oppløsning i piksler er i grunnen en videreføring av samme måten å avlese, oversette og gjengi virkeligheten til et billedmedium.