Avlegger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordbærplante som har dannet avleggere i grusen.

En avlegger er en ny plante som danner røtter mens den sitter fast på morplanten.[1] Dette er en form for ukjønnet formering av planter, og den nye planten blir genetisk lik morplanten.

Enkelte plantearter formerer seg ofte ved avleggere. Avleggere fra jordbærplanter kalles utløpere (se bildet). Potteplanten grønnerenner (Chlorophytum comosum) danner mange avleggere. Disse småplantene kan klippes løs fra morplanten og dyrkes et annet sted. Andre plantearter sprer seg ved å danne avleggere fra røttene. Kjente eksempler på dette er bringebær og ulike arter av agave.

Andre plantearter kan danne avleggere ved at levende greiner treffer bakken og slår røtter. Dette er ikke uvanlig for f.eks solbær og gullbusk.

Hvordan lage avleggere av busker[rediger | rediger kilde]

Avleggere av busker kan lages ved å ta en lav grein og bøye den ned til bakkenivå. Det anbefales å skrape litt i barken med en kniv der greinen treffer jorda, for å fremme dannelsen av røtter. Det avskrapte stedet bør tørke litt. Deretter bøyes greinen igjen ned til jorda, før det fylles på med litt jord. Greinen festes til bakken for eksempel ved å legge på en stein. Det kan ta ett år eller mer før greina har dannet røtter. Deretter klippes greina fra morplanten, og den nye planten kan flyttes forsiktig til der den skal vokse.[2]

Eksempler på busker som kan formeres ved avleggere:

Andre typer ukjønnet formering[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tønsberg, Ingebretsen, Tommy, Kenneth (2021). Planteformering. Oslo: Cappelen Damm. ISBN 9788202687779. «En avlegger er en plante som dannes på et fastsittende vegetativt skudd. Det betyr altså at planten dannes og lager røtter mens den fortsatt sitter fast på morplanten (...) Ved å bare klippe den fra morplanten får du en fiks ferdig plante som ofte roter seg raskt når den settes i jord» 
  2. ^ Tønsberg, Tommy (2021). «Avleggere». Planteformering. Oslo: Cappelen Damm. s. 80. ISBN 9788202687779. «Å ta avleggere på denne måten tar tid - gjerne ett år, noen ganger mer. Til gjengjeld trenger du ikke gjøre noe mer for å holde prosessen i gang etter at du har lagt ned greinen; du trenger bare å sage eller klippe den av når den er ferdig rotet, og flytte dne forsiktig»