Ayotzinapa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ayotzinapa er en rural lærerskole i delstaten Guerrero i Mexico. Skolen ble opprettet i 1926 som en del av utdanningsreformene i kjølvannet av den venstreorienterte meksikanske revolusjonen. Ayotzinapa er en normalskole (spansk: escuela normal rural) som ble opprettet for å gi utdanningsmuligheter til fattige mennesker i rurale strøk. Disse ble opprettet i hundretall i første halvdel av 1900-tallet. I dag er det bare et titall igjen av disse skolene[1].

Studentforsvinninger[rediger | rediger kilde]

Studenter protesterer i Mexico by
Studenter protesterer i Mexico by

26. september 2014 ble 43 studenter fra Ayotzinapa bortført fra byen Iguala, av det lokale politiet. Studentene skal angivelig ha blitt overlevert til Guerreros Unidos, en kriminell gruppe i området. Saken er ikke oppklart, og har skapt frustrasjon og store demonstrasjoner i Mexico og i solidaritetsnettverk verden over [2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Benedicte Bull. «Ny skitten krig mot studenter i Mexico». Bistandsaktuelt. Besøkt 17. mars 2015. [død lenke]
  2. ^ John Gibler. «The Disappeared. The story of September 26, 2014, the day 43 Mexican students went missing — and how it might be a turning point for the country». The California Sunday Magazine. Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 17. mars 2015.