Basset bleu de gascogne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basset bleu de gascogne
Blue gascony basset, bleus de gascogne
HundetypeSporhunder
OpprinnelseFrankrike
EgenskaperSporhund, familiehund
Livsløp12-13
StørrelseLiten (16-18 kg)
Passer foraktive, jegere
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Basset bleu de gascogne, også kjent som blue gascony basset eller bleus de gascogne, er en avlang, kortbent hunderase. Rasen oppsto i middelalderen og avstammer fra grand bleu de gascogne. Basset bleu de gascogne ble nesten utryddet ved begynnelsen av 1900-tallet, men ble reddet takket være arbeidet til Alain Bourbon. Basset bleu de gascogne er opprinnelig fransk, og er ikke spesielt utbredt utenfor Frankrike. Rasen er internasjonalt anerkjent av Fédération Cynologique Internationale, i Storbritannia av The Kennel Club, av United Kennel Club i USA og av Norsk Kennel Klubb i Norge. "Bleu"-delen av navnet er en referanse til pelsen som har sjatteringer av både lyst og mørkt.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Basset bleu de gascogne avstammer direkte fra den gamle rasen grand bleu de gascogne.[1] Rasen har blitt gjengitt i malerier fra det 14. århundret i Gascony, sørvest i Frankrike. Den eksakte opprinnelsen til basset bleu de gascogne er omstridt, men en teori er at det er en krysning mellom grand bleu med saintongeois basset, en annen teori er at basset bleu er en naturlig mutasjon av grand kombinert med selektiv avl for kortere bein, for å gjøre rasen tregere.[2] Det er kjent at Gaston III of Foix-Béarn holdt en flokk med basset bleu de gascogne for å jakte villsvin og ulv.[3]

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Basset bleu de gascogne er en behagelig og positiv hund. Den blir raskt tillitsfull og knytter sterke bånd til sine eiere. Basset bleu de gascogne er kjent som svært intelligent og lærenem, noe som gjør de svært lett å trene. Rasen er hengiven, kjærlig, lojal og lydig og passer godt som kjæledyr. Hundene er imidlertid veldig aktiv, og har behov for mye utetid. Den er derfor ikke ideell for byleiligheter, men i landligere områder vil den trives svært godt.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Basset Bleu de Gascogne (Revised January 1, 2009)». United Kennel Club. 1. januar 2009. Arkivert fra originalen 15. oktober 2009. Besøkt 29. januar 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. oktober 2009. Besøkt 30. desember 2014. 
  2. ^ «Basset Bleu de Gascogne Information». Sarah's Dogs. Besøkt 3. november 2018. 
  3. ^ «Le Basset Bleu de Gascogne» (fransk). Elevage Amateur Du Mas Gauthier. Arkivert fra originalen 20. juli 2011. Besøkt 30. januar 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. juli 2011. Besøkt 30. desember 2014. 
  4. ^ «Basset Bleu de Gascogne - liten hunderase fra Frankrike». 22. oktober 2014. Besøkt 30. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]