Beorthwulf av Mercia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beorthwulf av Mercia
Født9. århundreRediger på Wikidata
Død852Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Mercia (840–852) Rediger på Wikidata
EktefelleSædryð (?)[1][2]
FarBeornwulf of Mercia
BarnBurgred of Mercia[1]
Beorhtric (?)[1]
Beorhtfrið (?)[1]

Beorhtwulf, også stavet Berhtwulf (betyr «lys ulv»; død 852) var konge av Mercia i angelsaksisk England fra 839 eller 840, til 852. Hans opphav er ukjent, men han kan ha hatt forbindelse med Beornwulf, som hersket i Mercia på 820-tallet. I løpet av Beorthwulfs forgjenger, Wiglafs regjeringstid ble det nesten ikke preget mynter, men et mercisk myntpregeri ble gjenåpnet av Beorhtwulf tidlig i hans regjeringstid, først med mynter med sterke likhetstrekk med de mynter Ethelwulf av Wessex fikk preget, og senere med et uavhengig design. Vikingene angrep i løpet av Beorhtwulf to første regjeringsår: provinsen Lindsey ble plyndret i 841, og London, et av Mercias kommersielle sentre, ble plyndret det påfølgende året. Ifølge den angelsaksiske krønike ble London igjen angrepet i 851, og Beorthwulf måtte flykte, men vikingene ble etterhvert beseiret av Æthelwulf. Det siste angrepet kan ha gitt betydelig negativ påvirkning på Mercia, da myntproduksjonen fra Mercia ble betydelig svekket fra 851 av.

Det ser ut som at Berkshire ble overgitt fra Mercia til vestsakserne i løpet av Beorthwulfs regjeringstid. Waliserne skal ha gjort opprør mot Beorthwulfs etterfølger Burgred kort tid etter Beorhtwulfs død, noe som tyder på at Beorhtwulf har hersket over området. Nedtegnelser fra Beorhtwulfs regjeringstid viser et anstrengt forhold mellom Beorthwulf og kirken, da Beorhtwulf har underlagt seg land, for senere å levere det tilbake.

Beorhtwulf og hans hustru Sæthryth kan ha hatt to sønner, Beorhtfrith og Beorhtric. Beorhtric er kjent fra sine fars kontrakter, som vitne, men dette opphørte før Beorhtwulfs regjeringstid opphørte. Beorhtfrith er nevnt i en senere kilde som beskriver ham drepe Wiglafs barnebarn Wigstan, i en disputt om Beorhtfriths plan om å gifte seg med Wigstans mor, Ælfflæd, som var enke. Beorhtwulfs død ikke omtalt i noen bevarte kilder, men det er antatt at han døde i 852.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p15037.htm#i150369, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Wiglaf 
Konge av Mercia
(840852)
Etterfølger:
 Burgred