Bremsevæsketrykksensor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En bremsevæsketrykksensor er en sensor som registrerer bremsevæsketrykket i et hydraulisk bremsesystem. Sensoren er en type trykkbryter som viser og varsler om feil i bremsesystemet.[1]

Bremseproblemer[rediger | rediger kilde]

Feilen kan være mangel på hydraulikkvæske, lite bremsevæske i reservoaret, en ødelagt hydraulikkledning eller en dårlig hovedbremsesylinder . Sensoren brukes til å oppdage trykkforskjeller i det hydrauliske systemet. Hvis instrumentpanelet varsler om en feil i hydraulikksystemet men bremsesystemet ser ut til å fungere er det også mulig at selve sensoren har sviktet.[2] Ikke alle bremsefeil utløser sensoren.

Design[rediger | rediger kilde]

Sensoren har en inngangsport for å måle det hydrauliske bremsetrykket og en elektrisk kontaktutgang for en ledning for å mate varsellampen.

En bremsevæsketrykksensor finnes i alle blokkeringsfrie bremsesystem (ABS). ABS-feillys tennes ved uventet hjullås fra ABS-systemet, men kan også skje på grunn av lite væske i reservoaret.[3][4][5][6]

Nye kjøretøy med teknologier for å unngå kollisjon benytter seg også av bremsevæsketrykksensorer.[7]

Mange store tunge kjøretøy som lastebiler, og særlig de som har flere tilhengere, bruker luftbremser som i stedet bruker lufttrykksensorer.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]