CONCACAF-mesterskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CONCACAF-mesterskapet
IdrettFotball
Stiftet18. september 1961
Første sesong1963
ForbundCONCACAF
Verdensdel(er)Nord-Amerika, Sentral-Amerika og Karibien
Antall lagVarierende
TurneringsformatVarierende
Regjerende mester Costa Rica
Flest titler Mexico
 Costa Rica (3 titler hver)

CONCACAF-mesterskapet (engelsk «CONCACAF Championship», spansk CONCACAF Campeonato de Naciones, også omtalt som NOCECA) var en fotballturnering som ble arrangert fra 1963 til 1989. Mesterskapet var det første som involverte hele CONCACAF. Det ble i begynnelsen arrangert annethvert år fram til og med 1971, men etterpå fikk det også funksjon som VM-kvalifisering, og ble arrangert hvert fjerde år.

Den første turneringen ble arrangert i 1963, og involverte ni lag (Haiti ble slått ut av De nederlandske Antiller i den eneste kvalifiseringsrunden). De nederlandske Antiller og Jamaica var de eneste representanter fra Karibien. Verken USA eller Canada var med i den første turneringem, og Mexico ble slått ut i gruppespillet. Vinner ble Costa Rica etter å ha vunnet finalerunden. I 1965 ble det første gruppespillet sløyfet, og man gikk rett på finalerunden etter kvalifisering. I 1967 og utover ble antall land dramatisk økt, og kvalifiseringsrundene ble større. I 1969 ble også USA med i kvalifiseringen.

I 1973 ble turneringen også del av VM-kvalifiseringen, og dermed ble også Canada med. Formatet var det samme i de tre første arrangementene, men i den nest siste, i 1985, ble vertsland droppet og turneringene spilt i innledende grupper på tre og en finalegruppe på tre lag. I 1989 var det gamle formatet med en stor gruppe på seks lag tilbake, bortsett fra at Mexico ble disket og det bare var fem deltakere. I 1989 var det heller ingen vertskap.

I 1989 ble tuneringen avviklet, og i 1991 ble CONCACAF Gold Cup erstatteren.


Historie[rediger | rediger kilde]

År Vert Vinner Andre Tredje Fjerde
1963 El Salvadors flagg El Salvador  Costa Rica  El Salvador De nederlandske Antillers flagg De nederlandske Antiller  Honduras
1965 Guatemalas flagg Guatemala  Mexico  Guatemala  Costa Rica  El Salvador
1967 Honduras’ flagg Honduras  Guatemala  Mexico  Honduras  Trinidad og Tobago
1969 Costa Ricas flagg Costa Rica  Costa Rica  Guatemala De nederlandske Antillers flagg De nederlandske Antiller  Mexico
1971 Trinidad og Tobagos flagg Trinidad og Tobago  Mexico  Haiti  Costa Rica  Cuba
1973 Haitis flagg Haiti  Haiti  Trinidad og Tobago  Mexico  Honduras
1977 Mexicos flagg Mexico  Mexico  Haiti  El Salvador  Canada
1981 Honduras’ flagg Honduras  Honduras  El Salvador  Mexico  Canada
1985 -  Canada  Honduras  Costa Rica
1989 -  Costa Rica  USA  Trinidad og Tobago  Guatemala