Camilla Granlien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Camilla Granlien
Født1974Rediger på Wikidata
Hamar
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avCamilla Granlien Band
Musikalsk karriere
InstrumentVokal

Folkesanger Camilla Granlien.

Camilla Granlien (født 3. november 1974Hamar) er en norsk folkesanger og artist.

Samarbeidspartnere og utgivelser[rediger | rediger kilde]

Granlien har jobbet med band som Camilla Granlien Band, Skrekk, To cast a shadow, MjøsFolk og som soloutøver. I juni 2004 kom gruppa Skrekk med CD-en Skrekk, utgitt på Grappa/Heilo, og i desember 2005 ga hun ut sin første solo-CD med folkesang fra Gudbrandsdalen kalt Begjær, på plateselskapet Ta:lik Records.

I januar 2008 ga Camilla Granlien Band ut CD-en Jarnnetter på selskapet Ta:lik Records. CD-en fikk terningkast 6 i VG, 5 i Dagbladet og Aftenposten. Tekstene var skrevet av Loms-dikterne Tor Jonsson og Olav Aukrust, og melodiene var tradisjonelle folkeviser og nykomponerte viser av Camilla Granlien og Anders Røine.

I 2010 kom Camilla Granlien og saksofonist Kristin Sevaldsen med plata Aftenstemning på Ta:lik Records. Tekstene på det albumet er dikt av Bjørnstjerne Bjørnson, tonesatt av Camilla Granlien og Kristin Sevaldsen.

I januar 2013 kom plata Songs med gruppa Slagr. Dette er tekster av ulike norske lyrikere, tonesatt av Geirr Tveitt. Plata fikk gode mottagelser og terningkast 6 i Aftenposten.

I 2015 ga hun ut plata Kjære vennen min med musikerne Jo Skaansar på kontrabass og Andreas Utnem på piano. Musikken her er folketoner samlet inn og skrevet ned av Ludvig M. Lindeman på en reise i Gudbrandsdalen i 1864. Musikalsk er dette et møte mellom folkemusikken og jazzen. Plata er utgitt på Ta:lik Records.

I 2017 kom plata Dyr og rare kjerringer med Jo Skaansar på kontrabass og Helge Norbakken på trommer. I tillegg til plata ble det gitt ut et aktivitetshefte med oppgaver og tegninger «for barn og lekne voksne», laget av Åsne Flyen og Camilla Granlien. Sangene er hentet fra den vokale folkemusikken i Gudbrandsdalen og er hovedsakelig barnesanger, regler og viser. Albumet ble utgitt på Ta:lik Records.

I 2019 kom plata Jeg går i tusen tanker med Jo Skaansar på kontrabass, Andreas Utnem på piano og Helge Norbakken på trommer. Plata består av sanger hentet fra Folkemusikkarkivet på Glomdalsmuseet og er skrevet ned rundt om i Hedmarken fra midten av 1800-tallet til slutten av 1900-tallet. Albumet ble utgitt på Ta:lik Records.

Hun har også deltatt på flere ulike innspillinger med andre artister som frontfigurer.

Utdannelse og ansettelser[rediger | rediger kilde]

Granlien startet sin musikkutdannelse på Stange videregående skole som elbassist. Etter videregående tok hun et år på musikklinja ved Voss folkehøyskole før hun reiste til Rauland og tok folkemusikk storfag og pedagogikkNotodden. Hun tok Kvedarskulen ved Ole Bull Akademiet/Universitetet i Bergen i perioden 1998–2000. I perioden 2003–2005 tok hun en mastergrad i tradisjonskunst ved Høgskolen i Telemark, avdeling Rauland.

Camilla Granlien har også jobbet som musikklærer ved folkemusikklinja og musikklinja ved Vinstra vidaregåande skule, vært sanglærer i folkesang ved Norges musikkhøgskole og ved musikklinja på Gjøvik videregående skole.

I dag[når?] er hun bosatt på Lillehammer og livnærer seg som frilansmusiker. I tillegg til sangen spiller hun også kontrabass, ukulele og gitar. Camilla Granlien jobber med prosjekter inn i skolen, turneer for Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokken, Den kulturelle bæremeisen (barnehagekonserter), offentlige konserter, låtskriving og ulike samspillsprosjekter mm.

Diskografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 2004: Skrekk (CD), Grappa/Heilo – med bandet Skrekk
  • 2005: Begjær (album), Ta:lik Records – soloplate
  • 2008: Jarnnetter (album), Ta:lik Records – med Camilla Granlien Band
  • 2010: Aftenstemning (album), Ta:lik Records – med Kristin Sevaldsen
  • 2013: Songs (album) – med gruppa Slagr
  • 2015: Kjære vennen min (album), Ta:lik Records – med Jo Skaansar og Andreas Utnem
  • 2017: Dyr og rare kjerringer (album), Ta:lik Records – med Jo Skaansar og Helge Norbakken
  • 2018: Svartevja (album), plateselskapet Ta:lik – med de tre felespillerne Mari Skeie Ljones, Nina Fjeldet og Johannes Selvaag[1][2]
  • 2019: Jeg går i tusen tanker (album), Ta:lik Records – med Jo Skaansar, Andreas Utnem og Helge Norbakken

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Svartevja - TALIK - Den beste musikken». www.talik.no (norsk). Besøkt 28. februar 2024. «Mari Skeie Ljones frå Jørstadmoen på Fåberg har lenge tenkt det var på tide at denne musikken blei spelt inn og har jobba med å finne fram ukjende perler. Ho spurde Nina Fjeldet frå Åndsreppen i Østre Gausdal om ho ville vere med å lage plate, og heldigvis hadde Nina tenkt liknande tankar. Men dei ville ha med seg fleire til å spele hitane frå heimbygda, og i lag med lillehammeringane Johannes Selvaag og Camilla Granlien vart Svartevja til.» 
  2. ^ Kolltveit, Tekst: Gjermund (8. mars 2019). «Svartevja - Svartevja». Folkemusikk (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 28. februar 2024. Besøkt 28. februar 2024. «Nytt band med embetsmannsmusikk i moderne og folkelig innpakning.»