Cirkus Verdensteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cirkus Verdensteater rundt 1935, der plakaten forteller at det danske Cirkus Schumann gjester bygget. Kuppelen troner i enden av det som i dag er Olav Vs gate. Til venstre Hotel Continentals bygg, der det per 2016 er Narvesen-kiosk på hjørnet. Til høyre bygget der Saga kino holder til.
Det gamle Vika i 1917. Cirkus Verdensteater er det runde bygget midt på kartet.

Cirkus Verdensteater (oppført 1890,[1] revet 1935) var en bygning i Oslo sentrum. Opprinnelig ble stedet kalt Cirkusbygningen i Christiania. Den lå i tilknytning til et område kalt Tivoli. Selve sirkusmanesjen lå omtrent midt i dagens Olav Vs gate, om lag på høyde med Klingenberg kino. Cirkus Verdensteater var en av to nasjonale cirkus (det andre i Trondheim).

Bygget ble oppført og eid (til 1897) av den danske forretningsmann Bernhard Jacobsen som hadde ervervet tomten i 1887. Materialet var rød teglstein og total kostnad 300 000 kroner. Sirkuset hadde en innvendig diameter på 40 meter, en høyde på 32 meter, et gulvareal på 3200 m² og huset drøyt 2500 bivånere, samt tilgrensende fasiliteter for artister, hester og utstyr.

Cirkus ble ikke brukt av et fast sirkus, men var besøkt av bl.a. det danske «Cirkus Schumann». I stedet ble der i lokalene avholdt landets første kinoforestilling (6. april 1896), samt musikkfestivaler og fremføringer. Stedet hadde eget orkester og kapellmester, og hadde fremføringer av artister som Heinrich Bötel, Thorvald Lammers/Mally Lammers og Ellen Gulbranson. Dirigenter som Johan Svendsen og Edvard Grieg likeså.

Etter rivingen ble Tivoli- og Cirkustomten brukt til kvartalet som blant annet huser Klingenberg kino (1937).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herman Berthelsen: Da Oslo hadde egen sirkusbygning, Byminner nr 1 2007, side 22.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]