Collegium musicum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Collegium musicum, Lauingen 1590
Collegium musicum, Leipzig 1727

Collegium musicum (pl. collegia musica) var en betegnelse som ble brukt om private grupper musikkelskere, spesielt i tyskspråklige områder. Medlemmene var ofte byborgere eller studenter som framførte musikk for hverandre, men collegia musica kunne også akseptere tilhørere, og i enkelte tilfeller ta inn yrkesmusikere.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

På 1500-tallet var collegia musica overveiende vokalensembler, men i blomstringstiden på 1600- og 1700-tallet dreide det seg mest om instrumentalmusikk. De første offentlige konsertene holdt av et collegium musikum fant sted i Hamburg i 1660 under ledelse av Matthias Weckmann.

Leipzig[rediger | rediger kilde]

Som student i Leipzig grunnla Georg Philipp Telemann i 1701[1] et collegium musicum som senere ble ledet av Melchior Hoffmann, Georg Balthasar Schott og fra 1729 av Johann Sebastian Bach. Dette orkesteret godt kjent i offentligheten og profesjonelle musikere som Gottfried Heinrich Stölzel, Johann Georg Pisendel og bass-sangeren Johann Gottfried Riemschneider (1691–1742) opptrådte med dem allerede under Hoffmann.[2]

Under navnet «Bachische Collegium Musicum» ledet Bach i minst tolv år mer enn fem hundre totimers program blant annet med gjester som Johann Adolf Hasse, hans kone, divaen Faustina Bordoni og luttvirtuosen Silvius Leopold Weiss.[2]

Senere bruk[rediger | rediger kilde]

På 1800-tallet gikk betegnelsen «collegium musicum» ut av bruk, men ble tatt opp igjen da Hugo Riemann grunnla en forening med dette navnet i 1908, og det førte til at flere begynte å bruke betegnelsen.

I 1979 ble Neues Bachisches Collegium Musicum grunnlagt i Leipzig med formål å knytte an til tradisjonene fra Bachs collegium musicum og oppføre historisk informert musikk.

I dag danner særlig universitetstudenter collegia musica, eksempelvis finnes slike i Heidelberg, Bonn og Köln og i 1968 ble ensemblet Collegium Musicum Sandnes grunnlagt, det var ledet av Kåre Opdal og med musikklærere og profesjonelle musikere tilknyttet Sandnes musikkskole som medlemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wolff: «A Capellmeister at St. Thomas's»
  2. ^ a b Wolff: «Director of the Collegium Musicum and Royal Court Composer»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wolff, Christoph (2001). Johann Sebastian Bach: The Learned Musician. W. W. Norton & Company. ISBN 0393322564.