Crescens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crescens i midten

Crescens, eller Kreskens, regnes som en av de sytti disipler. Navnet Crescens betyr på latin den voksende. Han nevnes i Det nye testamente i 2. Timoteerbrev der det i (2 Tim 4,10) fortelles at han var flyttet til Galatia.

Den feilkaktige «Gallia» for «Galatia», som man finner for eksempel i Codex Sinaiticus, har ført til at man har forestilt seg at Crescens var en tidlig misjonær i Gallia. Han skulle, mente man, ha blitt den første biskop i Vienne, men denne Crescens er en annen enn den som nevnes i 2. Tim. Biskopen av samme navn levde ikke på apostolisk tid, han tilhører 200-tallet.

Det er også legender (kjent fra 1100-tallet) som vil at han var grunnleggeren av erkebispedømmet Mainz; det er en historie som vel er oppstått for å tilføre Mainz en ansiennitet som man sterkt ønsket å kunne sannsynliggjøre[1].

Crescens skal ifølge Martyrologium Romanum ha lidd martyrdøden under keiser Trajan. Noen belegg for dette i eldre kilder er ikke funnet. Crescens æres som helgen; hans minnedag er 27. juni.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans Werner Nopper. Die vorbonifatianischen Mainzer Bischöfe. Eine kritische Untersuchung der Quellen zu den Anfängen des Bistums Mainz und zur Zuverlässigkeit der Bischofslisten., Mülheim an der Ruhr 2001, ISBN 3-8311-2429-9; s. 67

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]