Diskusjon:3-skinnespor

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Navnet på artikkelen[rediger kilde]

Begrepet "kombinerte spor" for det artikkelen omhandler har jeg aldri sett før på norsk, og selve saken har interessert meg i 40 år. I norsk litteratur er dette omtalt som 3-skinnespor, da det i den grad dette har vært benyttet her, kun har vært to forskjellige sporvidder som har vært kombinert. I Sverige har det vært tre sporvidder på én gang, og da må det kalles 4-skinnespor. Så slik sett svaner vi et norsk begrep som omfatter begge typer flerskinnespor. Her har man forsøkt seg med 'kombinert spor'. Det er ingen oversettelse av den engelske 'dual gauge', som nettopp betyr dobbel/to sporvidder, altså saklig det samme som 3-skinnespor. De har heller ikke noe begrep som dekker både to og tre sporvidder på én gang. "Kombinerte spor" er ikke så veldig opplysende heller, for hva menes med at spor kombineres? Det er flere sporvidder som kombineres, men det framgår ikke av navnet.

Jeg foreslår derfor at navnet endres enten til "3-skinnespor" eller "Jernbanespor med flere sporvidder", men det siste er kanskje for langt som en artikkeloverskrift? --Svein Sando 19. jan 2011 kl. 00:23 (CET)

Jeg er hovedforfatteren av artikkelen, som i sin helhet er oversatt fra engelsk (utenom artikkelnavnet da, selvfølgelig). Jeg er ingen fagkyndig på området, men jernbane generelt interesserer meg. Jeg husker at jeg spurte her på forumet (Torget) om hvilket navn jeg skulle bruke for artikkelem, da jeg var usikker på det norske begrepet for dual gauge. Men er det 3-skinnespor som er mest brukt og riktig beskrivelse av emnet, så kan jeg godt flytte den til det. Da må også all forekomst av ordet «kombinert(e) spor» skrives om. Det er bare hyggelig at folk som deg legger merke til slike feilformuleringer og tar kontakt. Sandip90 19. jan 2011 kl. 00:41 (CET)

EDIT: Har nå flyttet artikkelen og rettet opp i brødteksten. Sandip90 19. jan 2011 kl. 00:57 (CET)

Flott! Slike oversatte artikler om litt smale fagområder bærer ofte litt preg av at det nettopp er en oversettelse og at man ikke alltid finner fram til de termer man anvender innen området allerede på norsk. Ordet "konfigurasjon" er et slikt ord som virker fremmedartet her, selv om jeg selvsagt skjønner hva som menes. Jeg kan se litt på hele teksten etterhvert, og har allerede begynt å legge inn stoff om norske forhold også. Håper det er greit, og at ikke en slik artikkel må forbli tro mot sitt engelske utgangspunkt. --Svein Sando 19. jan 2011 kl. 02:09 (CET)

Jeg har nå justert språket i det meste av artikkelen for å fjerne noen uheldige oversettelser fra engelsk. Noen steder er det også lagt til ny informasjon. Alt dette gjør at angivelsen at denne artikkelen i sin helhet er oversatt, blir noe misvisende. --Svein Sando 11. okt 2011 kl. 00:19 (CEST)

Feilskriving[rediger kilde]

Rett under en av bildene, står det nå: "Normalspor (1 435 mm) og kappspor (1 067 mm) er ikke forskjellige i stor nok grad til å kunne danne 3-skinnespor. Det finnes mye jernbane med kappspor i Afrika." Jeg skjønner ikke hvorfor noen har uttrykket det sånn, og siden mine norskkunnskaper ikke er gode nok, foretrekker jeg å ikke endre det selv. :-) /Fomalhaut (tilfeldig besøker fra Sverige)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen 3-skinnespor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2017 kl. 01:00 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen 3-skinnespor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 04:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen 3-skinnespor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 23:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen 3-skinnespor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. feb. 2022 kl. 16:51 (CET)[svar]