Diskusjon:Bombingen av Laksevåg/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eldre innlegg[rediger kilde]

Jeg mener overskriften burde vært endret til å inkludere dato for bombeangrepet. Laksevåg ble under krigen utsatt for flere bombeangrep enn det som her omtales. Trygve Eriksen jr. 6. apr 2009 kl. 23:42 (CEST)

Er ikke dette angrepet så mye mer omfattende enn de andre at det står helt i særklasse? Når en tvetydig tittel har en betydning som skiller seg ut som den viktigste er det vanlig at vi ikke gjør tittelen lenger enn nødvendig. Cnyborg 6. apr 2009 kl. 23:47 (CEST)
Angrepet 4.10.44 var mest omfattende og særlig tragisk pga Holen Skole. Britene var imidlertid ikke fornøyd med skadene på Bruno og var tilbake allerede 29.04.44. I det angrepet omkom 43 og ca.100 ble skadet (kilde: ”Alarm” Arne Lyngvi). 12.1.1945 kom de tilbake igjen og lykkes å skade Bruno og to ubåter inne den. I dette angrepet ble BMV så skadet at det ble stengt krigen ut. Isolert sett finnes der ikke så fryktelig mange slike bombeangrep i Norge under krigen, og artikler om disse hendelsene ville vel ikke vært unaturlig. Hva skulle overskriftene på slike artikler være? Jeg ville prioritert å gjøre plass til pt uskrevne artikler. Trygve Eriksen jr. 7. apr 2009 kl. 22:29 (CEST)

Det virker som om seksjonen om Holen skole bærer preg av klipp-og-lim-plagiat av [1]. Håper dette er med denne forfatterens samtykke. Haakon 27. mai 2010 kl. 23:09 (CEST)[svar]

I artikkelen står det at to fly ble skutt ned. Dette stemmer ikke, hvis det er angrepet 4. oktober det siktes til. En Lancaster fra 419 skvaron fløy i en fjelltopp nord i England på turen hjem. Under angrepet 28-29. oktober ble tre Lancastere rapportert "missing". I tillegg havarerte en under avgang og etter hjemkomst var tre Lancastere så sterkt skadet at de ble kassert. Under angrepet 12. januar 1945 ble tre Lancastere skutt ned. Under angrepet 4. oktober deltok også en skvadron med Mustang jagerfly fra 65 skvadronen som eskorte. I tillegg deltok sjøredningsfly under angrepene 4. oktober og 12. januar. Kilder fra The National Archives, Kew, London: AIR 25/153 Operations Record Book (ORB) 8 Group, AIR 25/110 ORB 5 Group, AIR 25/130 ORB 6 (RCAF) Group, AIR 25/381-382 ORB 18 Group. AIR 25/234 ORB 13 Group. I tillegg ORB'er for de deltagende skvadroner og Bomber Command Head Quarter.

Ubåt-bunkeren i Nordrevågen på Laksevåg var en sentral base for det tyske ubåtvåpnet, og ble av de allierte vurdert som et viktig mål. 11. september 1944 fikk allierte bombefly senket en tilhørende flytedokk utenfor Sørevågen, og etterretningsinformasjon samlet under dette angrepet dannet grunnlag for det senere angrepet mot bunkeren.

Hvilket angrep og fra hvilket flyvåpen er det henvist til her? Finner ikke noen dokumentasjon på dette. At de allierte anså ubåtbunkeren på Laksevåg som et viktig mål, er å overdrive. Det var kun Admiralitetet (Royal Navy) som mente at den, sammen med bunkeren i Trondheim, kunne bli et viktig element for tyskerne i en fremtidig tysk ubåtoffensiv i 1945. Admiralitet fryktet de nye ubåtypene som tyskland hadde satt i produksjon (Type XXI og XXIII), og presset på for å få bombet alle deler av infrastrukturen som omhandlet ubåter, inkludert verft, treningsområder og operasjonelle baser. Det ble til slutt et slags kompromiss, der RAF Bomber Command gikk med på å utføre flere "små" angrep for å forstyrre ferdiggjørelsen av Bruno. Bombemål i kategorien "Naval Targets" ble ikke høyt prioritert i denne fasen av krigen. Hvis man ser på statestikken over bruken av de alliertes strategiske flystyrker, blir bruken av disse mot mål i Norge forsvinnende liten i forhold til det antallet som til daglig var brukt mot mål ellers i europa. Kilder fra The National Archives, Kew, London: AIR 22/340, CAB 79, CAB 80, CAB 86 Bengt Stangvik 9. januar 2012

Har forsøkt å legge inn et par bilder, men det burde vært flere og bedre bilder, fint om noen i Bergen kan få gjort noe med det. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 4. okt. 2014 kl. 15:31 (CEST)[svar]

Koordinater lagt inn[rediger kilde]

Har lagt inn koordinater og plassert de på ubåtbunkeren, siden den vel var hovedmålet for angrepet. Dette er jo forøvrig et godt eksempel på hvordan en kunne brukt «overlay» i OpenStreetMap, det kunne vært lagt inn et kartoverlegg med bunkeren, Holen skole, andre steder som ble rammet osv. Ulf Larsen (diskusjon) 4. okt. 2014 kl. 15:37 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bombingen av Laksevåg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 06:13 (CEST)[svar]