Diskusjon:Februar

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Keiser?[rediger kilde]

Keiser Julius? Julius Caesar var aldrig kejsare. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 78.91.16.114 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Helt riktig. Retter nå. Laaknor 5. feb 2009 kl. 14:34 (CET)
Helt? Nei, ikke riktig helt. (Sorry, Asterix-vits der.)
Strengt tatt så var vel Gaius Julius prototypen på keiser: Han het Caesar; etterfølgerne tok det navnet etter ham. Han var derimot på ingen måte emperor, da dette stammer fra imperator, en tittel den etterfølgende Caesar var den første av herskerne til å ta. Han het forøvrig også Gaius Julius Caesar, dog med nummer åtte (Octavius, senere Octavianus).
Men dette blir vel unødvendig kverulering å belemre denne stakkars artikkelen med. ;-) — the Sidhekin (d) 5. feb 2009 kl. 14:57 (CET)
Det kan ikke være galt å si, eller skrive 'Keiser Julius'. På norsk er det trolig til og med riktigere å skrive 'Keiser' en 'Caesar', siden C'en misleder oss til å uttale 'Sesar'. Romers C uttales K, Kj eller derimellom. 'Kjeiser', som noen sier, er kanskje å foretrekke som uttale; i Norrønn tid sa man trolig 'Kjars' - forbundet med Keiserslektens opphavslegender, også gjenspeilet i 'Gaius', eller 'Caius' navnet - . Foruten at smak og behag spiller inn på hvilke teorier og hypoteser en forfølger og tror på, handler det unektelig også om intuisjon, fornuftens lommelykt. Gaius Julius Keiser (den tredje, eller syvende?) gjorde åpenbart familienavnet til Keisertittelen gjennom sitt testamente, der han adopterte (posthumt) sin grand-nevø, som vi kjenner som Keiser Augustus, fra og med hvem Keiserdømmet erkjennes etablert. Keiser Augustus er i og for seg den minst klargjørende betegnelsen på den første Keiseren i det som er å betrakte som det Romerske Imperiet, siden det her er snakk om et eldgammelt familienavn som blir gjengitt som Καίσαρ - Kaisar - i den Greske samtidens litteratur, samt Augustus, som ofte i greske kilder blir erstattet med Σεβαστός - Sebastos. Keiser Augustus var trolig født Gaius Octavius Thurinus, og ble etter "adopsjonen" Gaius Julius Ceasar Octavius Augustus. 'Augustus' betyr noe slikt som opphøyd, Når vi tenker Augustus som navn, blir det som å misforstå Høyhet i frasen Hans Kongelige Høyhet som et navn. Dette er forsåvidt en problemstilling som er uløselig knyttet til historiefortelling, og skrivning, i det hele tatt, men særlig i forhold til Romerriket er dette nærliggende. Det er også lett å glemme at keiserkulten var en religiøs kult; at 'opphøyd' i denne sammenhengen også betyr forgudet. --Xactnorge 7. feb 2011 kl. 01:01 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Februar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 00:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Februar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jan. 2022 kl. 19:12 (CET)[svar]