Diskusjon:Fiskevær

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det påståes at det er to typer fiskevær, en type basert på kombinasjonen jordbruk og fiske, en annen type basert på tilreisende fiskere. Jeg tror dette må være en misforståelse. Et fiskevær er et sted fiskerne (noen få eller mange) søker til i sesongene. Det krever i det minste bygninger og anlegg til sesongmessig bosetning. Uten at fiskere fra fjordene eller andre steder på kysten søker til stedet blir det ikke et fiskevær. At fiskere utenfra søker til stedet er et nødvendig krav for at et sted kan defineres som et fiskevær. En kan godt tenke seg fiskevær uten fast bosetning, bare tomme hus utenom fiskesesongene. Hele norskekysten er full av kystgårder hvor man har drevet jordbruk og fiske i kombinasjon. At man drev utror hjemmefra gjorde ikke gården eller stedet til et fiskevær. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Krg (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er mulig jeg har misforstått, og da hadde det vært fint om du kunne dokumentere påstandene dine. Mine hovedkilder for artikkelen er listet opp under avsnittet «Eksterne lenker» i artikkelen. Kan du vise meg hva jeg har misforstått i disse kildene, evt. oppgi dine kilder for påstanden din? Elisabethd 23. apr 2006 kl.14:10 (UTC)
Jeg har nå lest gjennom kildene dine og ser at akkurat det vi diskuterer står i Eir Grytlis artikkel. Hun trekker fram to fiskevær som eksempler: Grip er et fiskevær med helårsbosetning, mens Nusfjord er et utrorsvær. Her mener jeg den godeste Eir Grytli tar feil. Både Nusfjord og Grip er fiskevær med helårs bosetning, og begge har på sin storhetstid tatt i mot hundrevis av tilreisende fiskere. På Grip er det uhyre små muligheter til år drive jordbruk, de fleste som bodde der året rundt var såkalte eneyrkefiskere - de hadde ikke annet yrke enn å fiske. I Nusfjord var det kansjke litt bedre muligheter til jordbruk, men fjellene er bratte. Ellers synes jeg kanskje du bygger for mye på Bertelsens syn i innledningen. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Krg (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Da har jeg ikke misforstått, det var bra. Jeg er enig i at man ikke ukritisk skal bruke anerkjente forskere som kilder, men jeg finner ingen kilder som støtter under din påstand. Hvis du ikke legger fram dette, blir denne diskusjonen basert på synsing, og det synes jeg er ufruktbart. Elisabethd 23. apr 2006 kl.21:21 (UTC)

Kilder[rediger kilde]

Rosenrødt bilde av handelen med Bergen?[rediger kilde]

Jeg vil si denne artikkelen gir er litt for "hyggelig" bilde av handelen med Bergen. Bergen hadde handelsmonopol frem til 1789, noe som førte til prissamarbeid (på innkjøpssiden) og til dels grov utbytting av nordnorske fiskere. Selv den livsviktige pomorhandelen var strengt tatt forbudt, for å beskytte Bergenskjøpmennenes enorme inntekter. Det er absolutt ikke tilfeldig at det i realiteten ikke fantes byer i Nord-Norge før etter 1789, ettersom alt overskudd fra fisket havnet i Bergen. Herunaut 21. des 2011 kl. 10:58 (CET)

Jeg er helt enig, de gamle historiene om stein i melsekkene synes jeg illusterer problematikken ganske bra. Men jeg mangler kilder til å gå inn i artikkelen og interressebakgrunn til å gå inn i artikkelen. Jeg vil råde deg til å finne kilder for økonomisk utbytting av nord-norge, det burde ikke være så alt for vanskelig siden du intereserer deg for saken. Hvis du trenger hjelp til wikiformatering eller referansebruk, så er det bare å spørre. mvh Profoss (diskusjon) 21. des 2011 kl. 11:18 (CET)
Det er lenge siden sist jeg sjekket denne siden, så jeg har ikke sett oppfordringen din før nå, men jeg kan gjøre et forsøk på å finne kilder og snekre sammen noe. Herunaut (diskusjon) 13. apr 2012 kl. 16:07 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fiskevær. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. jul. 2017 kl. 08:28 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fiskevær. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 17:40 (CEST)[svar]