Diskusjon:Godkar

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er helt feilaktig fremstilling av hva en godkar var Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.203.44.65 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

En godkar var en hedersbetegnelse på en som var flink til å slåss og bryte, samt det innebar visse sprekhetselementer. Å være tung og sterk var ikke nok. Den ovenfornevnte betydningen jeg nevner er fra tidlig på 1800 tallet. Senere ble begrepet også brukt til å omtale spreke elementer i dansen. Dette ble tradisjonsgjort på slutten av 1800 tallet og utover 1900 tallet. Det å være godkar innebar da spesielle dyder. En godkar ble da en fredelig kar som ordnet opp i bråk og hadde visse idealer. Jeg vet hva jeg snakker om da jeg har forsket på emnet mer enn noen andre Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.203.44.65 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Fletting[rediger kilde]

Kan ikke se noen grunn til fletting. Frikar har en mer omfattende betydning, ikke minst historisk, hvor betegnelsen var svært viktig og hadde konsekvenser for lov og rett. En godkar er kun lik frikar i betydningen frikar fikk blant "allmuen", og ikke i den juridiske betydningen frikar hadde. Kommer til å fjerne fletteforslaget da det ikke gir mening. — Jeblad 23. mar. 2018 kl. 17:46 (CET)[svar]

Ok. Mulig det gikk litt fort i svingene. --TorbjørnS (ʦ) 23. mar. 2018 kl. 17:55 (CET)[svar]
Neida, to forskjellige betydninger, men hvor den ene peker til den andre. Det er muligens noen lokale betydninger her.
Også «Årets godkar» burde hatt en omtale, men det blir en separat entitet. Skal Årets godkar omtales så bør en vel også ha med vinnerne, og jeg har ingen komplett liste.
Det er et «lyfte» ved Valdres Folkemuseum som jeg skal ha bilde av et eller annet sted, men jeg tror ikke jeg har noe bilde som gir et sammenligningsgrunnlag. Strengt tatt bør vel et lyfte omtales separat.
Vet ikke helt hva du savner av relevans, begrepet finnes i et utall bøker. — Jeblad 23. mar. 2018 kl. 18:17 (CET)[svar]
Relevansmerket er ikke min idé. --TorbjørnS (ʦ) 23. mar. 2018 kl. 18:35 (CET)[svar]
Beklager, min feil. — Jeblad 23. mar. 2018 kl. 19:09 (CET)[svar]