Diskusjon:Hardingfele

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ole eller Ola[rediger kilde]

kopiert hit fra Brukerdiskusjon:Pladask, for referanse:

For å avgjøre om navnet er Ole eller Ola må man nok til et originaldokument. Tror ikke google er den mest troverdige kilden her. Informasjonen på wikipedia er basert på info fra http://www.folkedans.com/folkemusikk/feler_kjente.htm - antar dette er hentet fra Historisk Museum i Bergen, som vel må antas å være en ganske solid kilde. Enkelte prester skrev gjennomført Ole som eneste form ved f. eks. folketellinger, selv om mange egentlig hadde navnet Ola.

Når det gjelder etternavn, står disse gjerne i formen Jons., enkelte velger da å bruke Jonson, andre Jonsen.

Jåstadfela - den eldste hardingfela Den eldste tidfesta hardingfela er laga av Ola Jonson Jaastad (1621-1694), lensmann i Ullensvang i 1650- og 60-åra. Fela er tidfest 1651, og finst no ved Historisk Museum i Bergen - frå 1996 på utlån ved Hardanger Folkemuseum.

91 2. jan 2005 kl.19:09 (UTC)

også kopiert hit fra Brukerdiskusjon:Pladask, for referanse:
Jeg har drevet mye med slektsforskning, og jeg tror ikke det er mulig å bestemme sikkert om personen heter Ole eller Ola ut fra dokumenter. Det var ikke før på 1920-tallet at vi fikk navneloven og dermed en klar oppfatning av at et navn har én og bare én rett skrivemåte. En av mine forfedre er omtalt som Sjugurd av en prest, Sigurd av en annen og Syver av en tredje. Den beste målestokken på hva en person faktisk ble kalt av foreldrene er lokale navneskikker, så dersom det er en sterk overvekt av navnet Ola i området kan man regne det som mest sannsynlig at det er riktig. Cnyborg 2. jan 2005 kl.19:42 (UTC)
På denne tida var Ola og Ole det samme navnet. Uttalen var nok Ola, men nordmenn kunne stort sett ikke skrive, og skriftspråket hadde heller ingen fast grammatikk som vi er vant med i dag. Gamle dokumenter med prestenes egne valg av stavemåte vil kanskje ikke være noen god kilde da disse skrivekyndige ofte brukte danske varianter (Ole/Syver) og ikke valgte å følge norske uttaler (Ola/Sjurd) eller norske navnetradisjoner (Olav/Sigurd).
Jeg fåreslår at navnet skrives Ola som både er nærmere den mest sannsynlige uttalen, nærmere norsk navnetradisjon og nærmere den gammalnorske opprinnelsen til mannsnavnet, nemlig Óláfr. Jeg foreslår også at gardsnavnet staves med «å» og ikke «aa». Siffuor Kuzmuus 11. des 2009 kl. 20:33 (CET)

Jon Helland??[rediger kilde]

Der er to felemakere ved navn Jon Helland:

Jon Erikson Helland, f. 1790 – d. 1862.

Jon Eriksson Helland, f. 1849 – d. 1869.

Jeg går ut fra at det er den første det siktes til.

--Frode Inge Helland 5. jun 2006 kl.09:00 (UTC)

Når vi døde vaagner[rediger kilde]

Der står bla. i artikkelen om hardingfela:

"Isak Nilssen Botnen (1669–1759) regnes som «oppfinner» eller konstruktør av den moderne hardingfela. Han var født på gården Skaar i Hardanger. Han lagde feler med varierende antall understrenger, oftest 2, men også opp til 6. Det finnes fortsatt ca 15 hardingfeler han har bygd.

Sønnen, Trond Isaksen Botnen (Flatabø) lagde omkring 1 000 hardingfeler. 30–40 av disse er bevart. Han bygde også den eldste norskbygde fiolinen som fortsatt er bevart. Den er datert til 1764 og er plassert i Hardanger Folkemuseum i Utne.

Den eldste, bevarte hardingfela er laget i 1651 av lensmann Ole Jonsen Jaastad (1621–1694) i Ullensvang."

(Uthevelser av undertegnede.)


Hvordan kan dette henge sammen? Laget Isak feler etter sin død?

Hva er forresten et posisjonsspeil?

--Frode Inge Helland 5. jun 2006 kl.09:16 (UTC)


BrukersideDiskusj

jaastadfela[rediger kilde]

Jeg synes dateringen av Jaastadfela er for bastant. Se for eksempel http://www.ntnu.no/gemini/1998-01/16.html Derfor har jeg gitt det en mer forsiktig formulering.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Hardingfele. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2017 kl. 10:40 (CEST)[svar]