Diskusjon:Johan Ludwig Mowinckel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dårlig balanse i artikkelen[rediger kilde]

Mowinckel var statsminister i tre perioder, og er Norges sjette lengstsittende statsminister. Dette er hva vi sier om Mowinckel som statsminister:

Ved Abraham Berges avgang i 1924, overtok Mowinckel som statsminister. Han ble sittende frem til Ivar Lykke dannet en koalisjonsregjering, bestående av Høyre, Frisinnede Venstre og Bondepartiet i 1926.

Vi sier altså i praksis ingen ting om syv statsministerår! Det er nesten så jeg har lyst til å sette på {{Snever artikkel}}, men tror heller jeg skal se om jeg kan grave frem mer stoff og utvide artikkelen selv. Mvh. --Kjetil_r 19. jan 2013 kl. 14:37 (CET)

Har utvidet artikkelen betydelig nå. Kjetil_r 20. jan 2013 kl. 00:07 (CET)

Sovjet-Russland[rediger kilde]

I artikkelen står følgende setning: «Mowinckel ble den 22. juni 1921 handelsminister i Blehr-regjeringen og avsluttet som sådan handelsavtalen av 2. september 1921 med Sovjet-Russland.» Jeg har i flere sammenhenger hørt uttrykket Sovjet-Russland, og alltid undret med like mye over hva dette betyr. Er det et «fordummende» uttrykk om Sovjetunionen som tar sikte på at vi ikke skjønner sammenhengen Russland-Sovjetunionen, eller er et et uttrykk som omhandler kun Russland under sovjet-tiden? Jeg ser at uttrykket i denne sammenhengen har blitt lenket opp mot Russland under Sovjettiden (den russiske sovjetiske...). Stemmer det at Blehr-regjeringen hadde en handelsavtale med kun denne delen av det daværende Sovjetunionen, eller gjaldt handelsavtalen for hele Sovjetunionen? TorbjørnS (ʦ) 19. jan 2013 kl. 14:46 (CET)

I følge artikkelen om Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk ble ikke Sovjetunionen dannet før i 1922. Denne lenken bør vel i såfall gå til det Russland som var før den tid, og ordet Sovjet-Russland bør vel fjernes fra teksten? Sovjet eksisterte ikke engang i den tiden artikkelen omtaler, så hvordan kunne uttrykket Sovjet-Russland, hva det enn måtte bety, eksistere? TorbjørnS (ʦ) 19. jan 2013 kl. 14:54 (CET)
Poenget er at Russland ble erklært å være en sovjetrepublikk etter oktoberrevolusjonen. Sovjetunionen ble opprettet i 1922 som en (i alle fall på papiret) frivillig sammenslutning av diverse uavhengige sovjetrepublikker, deriblant Sovjet-Russland.
Sovjet-Russland er en faglig holdbar betegnelse på Russland fra 1917 til 1922, og bør gjerne brukes i Wikipedia. Uttrykket (mis)brukes også som en betegnelse på Sovjetunionen etter 1922, men det bør vi holde oss unna i Wikipedia. Mvh. Kjetil_r 19. jan 2013 kl. 14:59 (CET)
Og bare for å presisere: Den russiske staten fra 1917 til 1922 hadde som offisielt navn Sovjetskaja Rossijskaja Respublika, der «Sovjet-Russland» blir en naturlig norsk form. Mvh. Kjetil_r 19. jan 2013 kl. 15:03 (CET)
Ok. men da fikk jeg et veldig godt svar på det jeg lurte på: Altså så er Sovjet-Russland en betegnelse som godt kan brukes (også i offisiell sammenheng), men kun om Russland i den perioden som varte mellom 1917-1922? Dette var jeg ikke klar over, og jeg har fundert lenge på hvorfor folk bruker Sovjet-Russland (som i moderne tid stort sett blir brukt om Russland i Sovjetperioden). Takk :) I artikkelen du lenket til står det: Begrepet Bolsjevik-Russland blir ofte brukt om perioden fra 1917-1922. Jeg liker ikke å gjøre store endringer i «viktige» artikler uten diskusjon, så jeg lurer på om det kunne blitt forandret til: «Begrepene Bolsjevik-Russland og Sovjet-Russland blir ofte...». Akkurat nå vil lenken føre til forvirring, siden det lenkes fra et uttrykk til en artikkel der uttrykket ikke er i bruk. TorbjørnS (ʦ) 19. jan 2013 kl. 16:13 (CET)
Jeg skal se om jeg kan se mer på den artikkelen i morgen. Dette blir vel forresten egentlig litt på siden av hva som bør diskuteres på diskusjonssiden om Mowinckel, men men. Mvh. Kjetil_r 20. jan 2013 kl. 00:10 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Johan Ludwig Mowinckel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. feb. 2018 kl. 18:43 (CET)[svar]