Diskusjon:Maskinlæring

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Støttevektormaskiner (SVM)[rediger kilde]

I sin nåværende form kunne denne seksjonen vært en beskrivelse av så godt som hvilken som helst maskinlæringsalgoritme. Det bør også opprettes en egen artikkel om SVM-er, som linkes fra den engelske -- om ikke annet så for å gjøre det norske navnet lettere å finne. Thomas Tvileren (diskusjon) 5. jun. 2015 kl. 15:28 (CEST)[svar]

Opprydding[rediger kilde]

Denne artikkelen er blitt en sekkepost for likt og ulikt, og tangerer maskinlæring på litt ymse punkt. Maskinlæring er helt grunnleggende algoritmer som lærer sine parametre fra treningssett. Læring kan skje ved å løse konkrete problemer analytisk, og ved at disse analytiske løsningene lagres, men i denne konteksten er det vanligere med en iterativ tilnærming til en løsning gitt et treningssett.

Maskinlæring er ikke spesifikk bruk av løsningen, men hvordan en kommer frem til løsningen. Løsningen fremkommer via et treningssett som brukes for læring av en løsning. Beslutningstrær og Assosiasjonsregler er ikke maskinlæring, men de kan brukes av algoritmer for maskinlæring. (Jadda, det finnes beslutningstrær med læring, assosiasjonsregler med lærin, men dette er maskinlæring i beslutningstrær og assosiasjonsregler.)

Maskinlæring er heller ikke kunstig intelligens, men kunstig intelligens kan forutsette bruk av maskinlæring. Det er ikke engang gitt at kunstig intelligens vil bygges på maskiner i tradisjonell forstand. Feltet wet AI forutsetter ikke maskiner overhodet. Her går det skikkelig i ball i artikkelen.

Kunstig intelligens deles ofte etter vanskelighetsgrad, hvor en sier litt omtrentlig at kunstig intelligens deles i sterk kunstig intelligens (strong AI) og svak kunstig intelligens (weak AI). Det første er omtrent det som beskrives i I, Robot og flere andre bøker, og forutsetter at sterk AI impliserer bevissthet. Det andre er deler av sterk AI, men uten bevissthet. Foreløpig skrapes det litt i overflaten på svak AI, mens ingen aner hvordan sterk AI lages. En nokså grei innføring er The Cambridge Handbook of Artificial Intelligence, ISBN 978-0-521-69191-8.

Det finnes et (tøyse)felt som kalles smal kunstig intelligens (narrow AI) som brukes for å forsvare at maskinlæring er AI. Det vil si at slikt som regresjon, prediksjon, og klassifikasjon er AI. En kan sette opp regnestykker for slikt på en tavle, eller i et regneark, men de færreste ville vel si at dette er «AI». Noen mener dette er «AI», men de er nok i mindretall.

Nærmest av høflighet omtales narrow AI som det samme som weak AI, men feltet har igrunnen ikke noe med AI å gjøre. Hvis en skal gi narrow AI noe innhold så er det maskinlæring uten AI, det finnes ingen rest av AI – det er kun maskinlæring.

Merk at det samme forsåvidt gjelder deep AI, det er ikke annet enn en måte å organisere kunstige nevrale nett, som er en modell som brukes i maskinlæring, og har i alle fall foreløpig svært lite med AI å gjøre. — Jeblad 28. des. 2019 kl. 13:08 (CET)[svar]