Diskusjon:Nasjonale minoriteter i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Målform[rediger kilde]

Burde ikke denne artikkelen være skrevet om til bokmål? Dette er jo bokmålsleksikonetTridungvo 20. apr 2007 kl. 01:06 (CEST)

Denne artikkelen er nok innenfor bokmålsnormalen. Mvh --MHaugen 20. apr 2007 kl. 01:52 (CEST)
Den er på nynorsk. Hvordan kan det være "innenfor bokmålsnormalen"? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 79.160.29.212 (diskusjon · bidrag) 13. jun 2010 kl. 21:50 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)
Det er til informasjon forskjell på radikalt bokmål og nynorsk. Målformen i artikkelen har imidlertid blitt endret en del (i retning av konservativt bokmål) siden 2010. - Soulkeeper (diskusjon) 25. jul 2013 kl. 12:18 (CEST)

Samer regnes ikke som nasjonal minoritet i Norge, men som urfolk. Se SNL og Regjeringens sider om temaet. - Soulkeeper (diskusjon) 25. jul 2013 kl. 12:18 (CEST)

«Også samane i Noreg er ein nasjonal minoritet i folkerettsleg meining,» iflg denne. «3.4 Spesielt om urfolk. Urfolk tilfredsstiller ovennevnte kriterier for nasjonale minoriteter.»iflg. denne (som jeg fortsetter å sitere fra). Det som ser ut til å slå inn er «3.6.1 Generelt ... Det må imidlertid presiseres at enkeltpersoner har full rett til å avgjøre at de selv ikke ønsker å bli behandlet som tilhørende en nasjonal minoritet, se konvensjonens artikkel 3» Denne reservasjonsretten ser ut til å være benyttet av gruppen Samer igjennom «3.7 Om avgivelse av erklæring om den norske forståelsen av begrepet. ... Det norske Sametinget har under ratifikasjonsforberedelsene klart gitt uttrykk for at samene ikke ønsker å bli inkludert i en eventuell erklæring fra Norge om nasjonale minoriteter. De ønsker heller å ivareta sin status som urfolk og verne om den styrkede rettsstilling som er oppnådd for urfolk gjennom ILO-konvensjon nr. 169 nevnt ovenfor under punkt 2.1. ... Dette taler for at Norge ikke avgir en erklæring med en oppramsing av de norske gruppene. Konvensjonens bestemmelser gjelder likevel fullt ut for de grupper eller enkeltpersoner som ønsker å påberope seg dens bestemmelser.»
Som jeg leser det tilfredstiller Samene kriteriene for status som nasjonal minoritet. En status gruppen har valgt å avise. Uten at det vil stoppe en enkeltperson fra gruppen å påberope seg statusen. Andre grupper nevnt i dokumentet og oppfattet som omfattet av dokumentet; er ikke eksplisitt nevnt, oppramset, i det.
Og da er artikkelen for bastant på «Nasjonale minoriteter i Norge er romanifolket (tatere), rom (sigøynere), jøder, kvener og skogfinner.» og villedende på «Samer regnes som et urfolk i Norge, og hører derfor ikke til de nasjonale minoritetene.» --Andrez1 (diskusjon) 5. jan. 2015 kl. 00:51 (CET)[svar]