Diskusjon:Romulus og Remus

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva er en historisk person?[rediger kilde]

Om Roma hadde en første konge, bør det vel kunne sies at Romulus var en historisk person, til tross for at informasjonen om han er uadskillelig fra myter og legender? Det finnes vel knapt noen person i historien som ikke er innhyllet i vinklede fortellinger, myter eller legender. På den annen side er det vel svært få mytiske skikkelser, Gudinner, Guder eller helter som ikke er forkroppsliggjort (inkarnert om en vill) av faktiske mennesker i en enorm varieté av kulter og mysterier. I henhold til Kristendommen og Islam er selv den monoteistiske Gud forkroppsliggjort i Jesus. I følge Jødedommen vil det skje, når Judea og Israel, med de tolv stammene, igjen er forent. I vedisk tradisjon inkarnerer et vell av guddommelige aspekter igjen og igjen. Det skjer da vitterlig med Romulus også. Quirinius som var landshøvding i Syria, i følge Lukas evangelium, er en slik inkarnasjon av Romulus. Hva slags natur, eller ikke-natur, guddommen(e) har tilhører andre diskurser. Om det er snakk om reine begrepsmessige metaforer, fantasifulle forestillinger knyttet til kulturkretsers illusoriske trosforestillinger, eller resultater av ritualer, seremonier og ekstatiske, eventuelt enteogene, innvielser, er et åpent spørsmål. Men, jeg foreslår å fjerne den noe totaliserende betraktningen, som jeg opplever ligger i setningen om at Romulus nå ikke blir regnet for å være en historisk person.Xactnorge 28. des 2009 kl. 01:15 (CET)

Hva er en inkarnert myte?[rediger kilde]

Historiske skikkelser inkorporerer vel i ulik grad mytiske elementer. Men historiske personer har et fødselsår, mytiske figurer har det ikke. Jeg foreslår derfor å stryke fotnote 1, som ikke er et meningsbærende utsagn (det kan verken være sant eller usant at Romulus ble født i 717 f.Kr.).

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Romulus og Remus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. des. 2023 kl. 13:35 (CET)[svar]