Diskusjon:Samvelderike

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Burde ikke denne artikkelen hete Samveldeland istedenfor Samvelderike? «Rike» betegner et stort og mektig land, den engelske betegnelsen Commonwealth Realm henspeiller på foreningen av alle landene, noen av enkeltlandene er kun små øystater. Johannes Kaasa 9. des 2007 kl. 12:22 (CET)

Du har kanskje rett i dette. Flytt til samveldeland dersom du mener at det er mer passende. Jeg har ingen problemer med det. Mvh Tpb 9. des 2007 kl. 20:28 (CET)
For meg blir det feil å bytte fra Samvelderike til Samveldeland. Alle medlemslandene i Samveldet kalles samveldeland, mens bare de som har den britiske monarken som statsoverhode kalles samvelderiker. "-rike" i denne sammenheng viser til "kongerike", ikke til hvor stort eller mektig landet er og heller ikke til at landene er forent. Foreningen er det "samvelde" ("Commonwealth ") som indikerer. Summa summarum: Samvelderike indikerer et samveldelands konstitusjonelle status, nemlig som monarki med Elisabeth II som dronning. -Sildesalaten 10. des 2007, 16:32
Jeg har hørt NRK flere ganger bruke Samveldeland, men aldri Samvelderiker.Johannes Kaasa 10. des 2007 kl. 16:40 (CET)
Det ser ut til at Caplex bruker Samveldestat, se her og her. Mvh Tpb 10. des 2007 kl. 17:05 (CET)
Men artikkelen vi nå diskuterer gjelder altså en spesiell underkategori av Samveldeland, de som har Dronningen som statsoverhode. Det er, som artikkelen forklarer, bare 16 av medlemslandene som har det. Artikkelen dreier seg altså om å forklare denne konstitusjonelle situasjonen. Jeg tviler egentlig på at NRK har vært særlig opptatt av dette spesielle forholdet, så at de aldri har omtalt samvelderiker er ikke til å forundres over. Henvisningene til Caplex forklarer heller ikke annet enn det som er riktig, at Bahamas er en Samveldestat i betydningen samveldeland. At det også er et av Samvelderikene, er noe annet. -Sildesalaten 10. des 2007, 17:25
Dette er kanskje mer komplisert enn jeg trodde, jeg har spurt Cnyborg om saken, hvis ikke han kan svare får vi spørre Sprogrådet.Johannes Kaasa 11. des 2007 kl. 06:41 (CET)


Jeg har ikke sett «Samvelderike» brukt noe sted. Ved søk på Google får jeg bare treff på den formen i Wikipedia og steder som har kopiert fra Wikipedia. Samtidig er det slik at «Samveldeland» eller «Samveldestat» blir for upresist. Jeg heller mot at dette er en av artiklene som må gå under regelen om at vi legger ting under norsk navn så lenge det finnes et etablert et, men ellers bruker vi det engelske – altså vi legger den heller under Commonwealth realm enn å finne opp et navn selv. Det er jo en generell regel at vi skal formidle etablert kunnskap, ikke lage nye navn på ting.Cnyborg 11. des 2007 kl. 16:51 (CET)
Er det ikke da også ting som taler for at artikkelen like gjerne kunne vært innlemmet (evt omdirigert) til hovedartikkelen om Samveldet av Nasjoner? Da kunne denne hovedartikkelen nøyere gjøre rede for disse betegnelsene og klarere indikere hvilke av medlemslandene som har felles statsoverhode. -Sildesalaten 11. des 2007, 17:30

Den svenske artikkelen heter samväldesrike. Det må da finnes en norsk oversettelse? Merkelig dersom vi ender opp med å flytte artikkelen til commonwealth realm, selv om det må gjøres hvis alt annet blir feil. Mvh Tpb 26. des 2007 kl. 04:35 (CET)

Er det ingen som har noen flere innspill i denne diskusjonen? Mvh Tpb 15. mar 2008 kl. 12:06 (CET)

Ny vurdering[rediger kilde]

Det ser ikke ut til at det kom så mye ut av diskusjonen over. Problemet er at artikkelen nå er direkte misvisende, da den blander sammen to begreper. Samveldeland er ikke betegnelse for de 16 selvstendige statene som erkjenner den britiske monarken som statssjef. Det er kort og greit betegnelsen for land som er med i Samveldet av nasjoner. Med omdirigering fra samvelderike til samveldeland blir forvirringen bare større. Har noen imot at jeg rydder i dette? –Ordensherre 22. apr 2010 kl. 18:40 (CEST)

Greit for meg.Johannes Kaasa 23. apr 2010 kl. 09:02 (CEST)
Helt OK for meg også. Tpb 25. apr 2010 kl. 14:56 (CEST)
Oppryddning høres bra ut, men jeg er bare interresrt i hvordan opprydningen skal skje. Hva blir det nye navnet på Commonwealth Realms? (de med dronningen som statsoverhode). Profoss 25. apr 2010 kl. 15:04 (CEST)
Etter å ha sett på artikkelen og diskusjonen, var min tanke at å la både Samveldeland og Samvelderike omdirigere til artikkelen om Samveldet av nasjoner og forklare distinksjonen i sin naturlige kontekst der. Men, jeg ser at det finnes artikler på mange andre språk om kongerikene med felles statsoverhode (mange iw-lenker), så vi bør gjerne beholde artikkelen. Da blir det enten å kalle den Samvelderike eller Commonwealth realm, selv om ingen av disse begrepene (det dreier seg ikke om egennavn) har utbredelse på norsk. Mitt viktigste anliggende er dog å få rettet feilen som nå finnes i artikkelen. –Ordensherre 25. apr 2010 kl. 16:47 (CEST)

Løsningen jeg valgte var å flytte artikkelen til Samvelderike med tilhørende justeringer av tekst (la også til noe mer stoff), samtidig som samveldeland ble gjort til omdirigering til Samveldet av nasjoner (der er det en liste over medlemsland). Jeg la opp Commonwealth realm som en omdirigering til Samvelderike. Dette skulle forhåpentligvis løse begrepsforvirringen. –Ordensherre 29. apr 2010 kl. 18:10 (CEST)