Diskusjon:Tyrkere i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg har endret bruken "norsk-tyrker" da dette er en betegnelse som bør forbeholdes tyrkiske statsborgere med norsk opprinnelse jf "norsk-amerikanser". Den tidligere versjonen definerer "norsk-tyrker" som "nordmenn av tyrkisk etnisitet, som bor i Norge og/eller har norsk statsborgerskap". Definisjonen er problematisk. Den postulerer at man kan være "nordmann" uten å ha norsk statsborgerskap. Den eneste måten dette er mulig er å la betydningen av "nordmann" inkludere utvandrede nordmenn som har oppgitt sitt norske statsborgerskap og evt. deres etterkommere. Da vil vi være inne på en etnisk definisjon av "nordmann" som er legitim nok, men som uansett vil ekskludere bruken av ordet om personer av tyrkisk opprinnelse. Om slike skal kunne omtales som nordmenn, må ordet ha et rent juridisk innhold. Definisjonen av "nordmann" (etnisk eller juridisk) varierer idag fra språkbruker til språkbruker. Det finnes ingen fasit, og hva man legger i betegnelsen vil i mange tilfeller være bestemt av ideologiske føringer.Ochnarezz 29. mai 2011 kl. 17:27 (CEST)[svar]

Det du gjorde var å fjerne den innledende definisjonssetningen, dermed reduserte du den formelle kvaliteten på artikkelen. Selv om din intensjon kanskje var god, så blir det oppfattet som vandalisme.
Det du heller kan gjøre et å foreslå en annen tekst i definiasjonen, men jeg foreslår at du skriver et forslag til ny definisjonssetning på denne siden, slik at flere kan ta stilling til det før det settes inn i artikkelen.
Bruken av uttrykket «norsktyrkisk» er på linjen med bruken av tilsvarende sammensetninger som «norskpakistaner»; vi er klar over at dette er i logisk motstrid med bruken av ordet «norskamerikaner», men det er slik ordene brukes, og det er ikke wikipedias jobb å korrigere norsk språk. Dine tanker om hva som skal til for å kunne kalles nordmann hører ikke hjemme her. Mvh --M Haugen 29. mai 2011 kl. 17:40 (CEST)[svar]

Definisjonssetningen er ikke relevant for artikkelens tittel. Artikkelen heter "Tyrkere i Norge". Hvis en definisjon av dette er nødvendig, kan jeg foreslå noe sånt som: Personer med tyrkisk statsborgerskap og/eller tyrkisk bakgrunn bosatt i den norske stat." Er det virkelig nødvendig med en definisjon når artikkelen har en så selvforklarende tittel som "Tyrkere i Norge". Ord som "norskpakistaner" og "norsktyrker" (i betydningen innvandrere fra pakistan eller tyrkia og deres etterkommere) er neologismer hvis bruk enten er ideologisk betinget eller brukt uten språklig bevissthet (vanligvis av politikere, byråkrater eller massemedia). Vanligere i norsk språkbruk er "pakistaner" eller "tyrker". Er det wikipedias oppgave å legitimere ideologisk maktspråk, eller bør språklig nøytralitet heller være idealet? Vel, nok om det. Hovedpoenget mitt med endringen var å fjerne en unødvendig definisjon som er selvmotsigende og ikke gir mening.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tyrkere i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 01:34 (CEST)[svar]