Diskusjon:Ukedager

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Majoriteten av kristne i verden betrakter søndag som første dagen i uken, mens minoriteten ser lørdagen som hviledagen, etter den mosaiske loven."

Dette må da være feil? For enten så er søndag den første dagen OG lørdag hviledag, eller så er mandag den første dagen og søndag hviledag. For hviledagen kommer vel alltid sist? Bodvar 16. aug 2004 kl.13:57 (UTC)

Helt enig i at dette virker ulogisk. Håper at dette kan rettes, men vet ikke selv hva som er ment (hva majoriteten mener og hva minoriteten mener). I tillegg foreslår jeg at iw endres til en:Week-day names, da:Ugedage osv. og at det opprettes en egen artikkel for Uke. Wikijens 3. mar 2009 kl. 18:41 (CET)
Egentlig ikke, bare kanskje litt uklart formulert. I den mosaiske tradisjonen var Sabbaten den syvende dagen i uken og hviledagen. De kristne endret hviledagen til dagen etter, vår Søndag (den dagen Kristus stod opp fra de døde). Å ha mandag som første ukedag er en moderne kalenderendring, og i USA er det fremdeles vanlig med søndag som første dag i uken i kalenderene. Norge endret fra søndag som første dag til mandag som første dag 1. januar 1973. Se Mandag. Bernt (diskusjon) 20. mar 2013 kl. 14:23 (CET)
Men det er vel fortsatt ulogisk? Kanskje kan det rettes så enkelt som "Majoriteten av kristne i verden betrakter søndag som den siste dagen i uken, mens minoriteten ser lørdagen som hviledagen, etter den mosaiske loven."? Alternativt "Majoriteten av kristne i verden betrakter mandag som første dagen i uken, mens minoriteten ser (søndagen som første og) lørdagen som hviledagen, etter den mosaiske loven." --Wikijens (diskusjon) 20. mar 2013 kl. 15:17 (CET)
Eller menes det at majoriteten fortsatt regner søndag som den første dagen, men allikevel har "flyttet" hviledagen dit? I så fall kan det endres til noe som "Majoriteten av kristne i verden betrakter søndag som første dagen i uken, til tross for at kun en minoritet ser lørdagen som hviledagen, etter den mosaiske loven." --Wikijens (diskusjon) 20. mar 2013 kl. 15:23 (CET)
Begynner å skjønne nå. Setningen er ulogisk. Det er nemlig to ting ute og går her: Hva som regnes som hviledag og hva som regnes som den første dag i uken. Eksempel. Det aller fleste kristne har søndag som hviledag (med unntak av noen få, metodister, tror jeg). Flertallet av de som har Søndag som hviledag, regner det som siste dag i uken. Mindretallet (som ikke er så lite, f.eks. i USA), regner søndag som første dag i uken. Bernt (diskusjon) 20. mar 2013 kl. 17:03 (CET)

Flytte?[rediger kilde]

Hva med å flytte denne artikkelen til tittelen «Uke»? Uke er et mer grunnleggende begrep enn ukedag, og artikkelen handler like mye om uka som konsept, som dagene den består av. Jeg ser at iw-lenkene går til oppslag som tilsvarer «uke» og ikke «ukedager». Haakon K (diskusjon) 17. okt. 2013 kl. 03:34 (CEST)[svar]