Diskusjon:Yoga

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hinduismemalen[rediger kilde]

Mener at malen som legger opp til å knytte yoga DIREKTE til hinduisme blir helt feil og gir et feilaktig bilde av hvordan yoga praktiseres og har vært praktisert de siste hundre årene. Spesielt gir det troende inne flere religiøse retninger motforestillinger som er helt uberettigede - at yoga er en hinduistisk praksis som gjør at man blir eller kan bli hindu. Yoga er sekularisert i dag slik at majoriteten av alle_ yoga-utøvere ikke praktiserer noen form for hindu-ritualer. Jeg kan imidlertid se at en referanse til en tidligere historisk mer direkte aksept av yoga har vært mye større i hinduismen enn mange andre religiøse og spirituelle retninger. Men yoga er og har vært noe som ikke er spesielt innen hinduismen. Ref både Mircea Elliade og Georg Feuerstein (regnet som en av vår tids største autoriteter innen yoga). ALTSÅ: Enten bør: a) malen som knytter YOGA så "entydig" mot Hinduisme (og KLASSISK YOGA) fjernes

    - fordi det presiseres i artiklen flere steder og gis referanser mot hinduismen 
|     som står i forhold til det faktum at hinduisme står svært lite sentralt i moderne yoga.

eller b) at det heller lages en YOGA side som er kort, som utvetydigjør (disambiguate) YOGA som begrep

  og har videre lenker til flere Wikipedia-artikler for MODERNE YOGA, VESTLIG YOGA, KLASSISK YOGA,
  SEKTERISK YOGA evt. flere fremtredende og forskjellige forståelser av YOGA.

mvh Petter Skjolden 6. mar 2007 kl. 10:48 (CET)

Som du ser Petter, så er artikkelen nært knyttet opp Hinduismen og inngår som en del av et hele. Det finnes tilsvarende artikkeler og koblinger på andre språk, så å fjerne malen er neppe en løsning som kan godtas. Det står imidlertid alle fritt å lage utdypende artikkeler om emnet. Disse kan lenkes fra en «Se også» seksjon mot slutten av dene artikkelen. Kanskje det er en løsning? Tbjornstad 6. mar 2007 kl. 11:30 (CET)
Ja - jeg er ikke uenig med deg i at yoga i tidligere tider har vært nært knyttet til hinduisme.
Faktum i dag er at yoga ikke er spesielt nært knyttet til hinduisme. Dette bør en god Wikipedia artikkel reflektere. Den historiske knytningen til hinduisme er tatt opp i god nok grad i artiklen slik den var før man la inn malen (høyre side-stolpe).
Totalinntrykket med malen som i så stor grad fremhever yoga som en hinduistisk displin gir et helt skjevt bilde av hva yoga faktisk er og betydningen av hindusime i forhold til yoga.
Jeg har skrevet over 95% av artiklen om yoga for rundt et år siden. Det har vært en god del inne på artiklen og veldig få har gjort noen få endringer på den. Jeg tolker det dit hen at disse har funnet min fremstilling forholdvis korrekt og lite kontroversiell.
Derfor synes jeg at det er på sin plass at en så stor endring av vinkling på yoga som denne mal- introduksjonen er bør argumenters for. Jeg vet ikke hvem som har gjort det eller med hvilken grunn.Har det vært diskutert for det eller argumentert for det - og i tilfelle hvor - i henhold til hvilke kilder?.
Hvis man tar en titt på den danske og den svenske utgaven har disse ikke noen tilsvarende vinkling. Det virke som den engelske utgaven er utgangspunktet for endringen. Denne fremhever "klassisk yoga" som utgangspunkt for yoga slik det er i dag. Dette er desverre en veldig akademisk vinkling på hva yoga er.
NB! klassisk yoga er å forstå som Patanjalis Yoga sutraer - desverre brukes betegnelsen klassisk yoga av mange norske yogaskoler/yogalærere på en fysisk yogaundervisning som har meget liten eller ingen knytning mot Patanjalis yoga - som ikke engang nevner yogastillinger som vesentlig i yoga-praksis.
Det er vesentlig at forskjellene i hva yoga er kommer frem i en objektiv artikkel som en Wikipedia-artikkel bør være. Malen/sidestolpen er så iøyenfallende at en av cirka 3 eller 4 hovedforståelser av yoga får enforrang den ikke fortjener.
Et enkelt faktum som at mellom 10-20 millioner amerikanere (les USA's innbyggere) praktiserer yoga jevnlig. Svært få av disse er hinduer. Flere troverdige kilder viser til at det er langt flere i vesten antageligvis minst en størrelsesorden flere som praktiserer yoga i Vesten og utenfor India i dag.
Derfor bør ikke hinduismen fremheves i så stor grad som den gjøres med denne malen/sidestolpen som ble innredigert 19. februar.
Uansett forventer jeg en saklig argumentasjon for hvorfor - og dersom flere er uenig etter en debatt bør man vurdere å lage en YOGA begrepsavklaring som er kort med underreferanser til MODERNE YOGA, HISTORISK YOGA, KLASSISK YOGA, HINDUISTISK YOGA.
Bare for å illustrere litt av forvirringen så er det mange som tror at KLASSISK YOGA (definert spesielt gjennom Patanjalis Yoga sutraer fra 500-tallet f.kr - 500-tallet e.kr) følger moderne hinduisme. Ved sammenlignende tekststudier av en håndfull oversettelser til norsk, dansk og engelsk vil man oppdage at oversetter med religiøse og spesielt hinduistisk bakgrunn introduserer for eksempel ordet Gud og Atman som overhodet ikke forekommer i Patanjalis Yoga sutraer.
mvh Petter Skjolden 6. mar 2007 kl. 11:52 (CET)
For noen uker siden framstilte jeg en hinduisme mal, og la den inn på alle artiklene som var merket med kategori:hinduisme . Det går klart fram av yogaartikkelen at ikke alle som praktiserer yoga er hinduer, men dette forhindrer ikke at de fleste modrene yogateknikke ri Vesten er avledet fra hinduiske yogaretninger. At f.eks. ACEM legger seg på en agnostisk eller ikkereligiøs linje forhindrer ikke dette. Og hvis vi skal se på antall mennesker som praktiserer yoga, så bor det faktisk noen hundre millioner hinduer i India, og enda noen andre steder i verden. --Vindheim 6. mar 2007 kl. 12:52 (CET)

Bruk av eksterne lenker[rediger kilde]

Under eksterne lenker er det svært mange lenker, om ikke alle, som har lite informasjon om yoga som sådan, og er først og fremst salgssider for diverse yogasentere. Vi er ikke Gule Sider og disse lenkene bør ryddes. Det kan eventuelt beholdes lenker til overordnede organisasjoner. — Jeblad 9. mar 2007 kl. 19:01 (CET)

Er helt enig i at det bør ryddes vekk lenker til diverse yogastudio/sentre/skoler.

- yotir 17. mar 2007 kl. 15:22 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Yoga. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. apr. 2018 kl. 07:35 (CEST)[svar]