Euchaetes egle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euchaetes egle
Euchaetes egle
Nomenklatur
Euchaetes egle
(Drury, 1773)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektEuchaetes
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Canada og USA

Euchaetes egle er en bjørnespinner (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Larve.

Enkelte arter bjørnespinnere i delgruppen Arctiinae kan kanskje forveksles med andre sommerfugler, kanskje særlig andre arter i gruppen Noctuoidea. Men de kan skilles fra disse ved de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Samt at mange av artene har en bakkropp i rødt eller orange med mørke flekker. Mens høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax) er felles for gruppen Noctuoidea.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Euchaetes egle tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Åmene lever på planter i gravmyrtfamilien, helst silkeurt (Asclepias), men også Apocynum. Åmene tar opp giftstoffer fra disse plantene, som bevares i kroppen på voksne individer og gir en viss beskyttelse mot flaggermus og andre predatorer. Den oransje og svarte varselfargen på bakkroppen signaliserer at insektet er giftig.[1][2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Euchaetes egle finnes i Canada, sør til Texas og Florida i Amerika, finnes ikke i Norden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ D. Hadley (8. januar 2018). «7 Insects Commonly Found on Milkweed». ThoughtCo. Besøkt 14. februar 2018. 
  2. ^ N. Hristov og W.E. Conner (2005). «Effectiveness of tiger moth (Lepidoptera, Arctiidae) chemical defenses against an insectivorous bat (Eptesicus fuscus)». Chemoecology. 15 (2): 105–113. ISSN 1423-0445. doi:10.1007/s00049-005-0301-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata