Flemingsbergsviken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt over bukten fra Stensättraborgen.
Utsikt fra Balingsnäs.
Flemingsbergsvikens kunstige våtmark.

Flemingsbergsviken er en bukt i innsjøen Orlången i Huddinge kommune, Stockholms län og landskapet Södermanland, Sverige. Ved buktens sørside ligger Stensättraborgen og Stensättra gård. I buktens indre del anla kommunen i 1994-95 et våtmarksområde for rensing av overflatevann. Flemingsbergsviken inngår i Orlångens naturreservat.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Flemingsbergsviken er en typisk sprekkedalsinnsjø, og utgjør den vestligste delen av Orlången. Bukten strekker seg ca seks kilometer i nordvestlig retning innover i terrenget, og er mellom 300 og 500 meter bred. Ved buktens østlige del passerer länsväg 259 (Lännavägen), med en bro over bukten, og ved buktens vestlige del ligger det et nyanlagt våtmarksområde. Flere steder går det gangbroer over vatmarksområdet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Flemingsbergsviken ble trolig kolonisert allerede i vikingtiden, noe man antar med bakgrunn i arkeologiske funn.[1] Her ligger også Huddinges største fortidsborg, Stensättraborgen. Borgen ligger ca 900 meter nordvest for Stensättra gård, på et jevt bergplatå med utsikt over Flemingsbergsviken og innsjøen Orlången.

Våtmarksområdet[rediger | rediger kilde]

I buktens innerste del har Huddinge kommune anlagt et våtmarksområde som skal rense de næringsrike elvene som renner gjennom jordbruksområdene innenfor nedbørfeltets grenser, samt overflatevann fra veier og torg fra Flemingsberg- og Glömstaområdene, før disse når Orlången. Våtmarksområdet har et areal på 150 ganger 600 meter, og omfatter blant annet oljeutskilling, sedimentering og mulighet for kjemisk felling. Anlegget har ennå ikke full effekt, men etter de første årene etter anleggingen er det målt en nedgang av fosfor på 36 prosent, og en nedgang av nitrogen på sju prosent. En telling av fuglearter viste at 39 arter holdte til her i 1997.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]