Forbundet Frie Fotografer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forbundet Frie Fotografer
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971278730
Stiftet1974
LandNorge
Nettstedfffotografer.no (no)
fffotografer.no (en)

Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble opprettet i 1974.[1] Forbundet er en landsdekkende kunsterorganisasjon for billedkunstnere som arbeider med fotobasert kunst. Forbundet skal både fremme kunstfotografiets stilling i Norge og samtidig ivareta fotokunstnernes fagpolitiske interesser.

Historie[rediger | rediger kilde]

FFFs tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Utover på 1900-tallet fikk stadig flere øynene opp for fotografiet som selvstendig kunstart. På 1970-tallet var det stadig flere fotografer som så behovet for å slutte seg sammen i en organisasjon til fremme av det fotokunstneriske miljøet i Norge.

Knut Evensen og Robert Meyer juryerte en utstilling hos Oslo kamera klubb (OKK). På restaurantbesøk i nærheten av Strøget i Oslo etter juryering foreslo Meyer for Evensen å opprette en forening. De inviterte flere kunstnere som har debutert, blant annet Åge Fermann, Imre Hancz og Bjørn Winsnes. Denne lille gruppen fikk deretter med seg blant andre Arnt Sneve, Kåre Kivijärvi og Frits Solvang.

Det ble holdt flere møter hos Åge Fermann på Soria Moria, der deltagerne diskuterte både navn på forbundet og formålsparagrafer. Robert Meyers interesse for historie førte til konstitueringen på «Fotografiets 135-årsdag». Knut Evensen ble foreningens første formann. Meyers hovedinteresse i 1976 var fotohistorisk forskning, noe som førte til at han tok initiativet til å reorganisere Norsk fotohistorisk forening, som var blitt stiftet i 1974.[2] Noen år senere forlot Meyer yrkesfotografiet for å vie all sin tid til fotohistorisk forskning. Norsk Fotohistorisk Forening var derfor igjen en aktiv forening fra 1976.

I 1976 åpnet for øvrig også Preus Fotomuseum dørene.

Fotokunst i gallerier og museer[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Fotogalleriet[rediger | rediger kilde]

Robert Meyer og Imre Hancz utredet opprettelsen av et galleri, på oppdrag av styret i FFF. Konklusjonen var at økonomien krevet at galleriet måtte vente.

Jamie Parslow kontaktet, med støtte fra Dag Alveng, Tom Sandberg og Bjørn Høyum, FFFs styre med forslag om opprettelse av et privat galleri med støtte fra FFF. FFFs styreformann Knut Evensen sa nei. Viseformann Robert Meyer trakk seg fra styret som følge av politisk standpunkt.

Fotogalleriet åpnet i 1977. Robert Meyer ble første styreformann i Stiftelsen Fotogalleriet i 1979.[3][4][5]

Utstillinger ved FFFs femårsjubileum[rediger | rediger kilde]

For å markere 5-årsjubileum arrangerte FFF to utstillinger i 1979:

  • «Fotografi her og nå» på Henie Onstad Kunstsenter
  • 38 fotografer kuratert for Høstustillingen

Høstutstillingen[rediger | rediger kilde]

Statens kunstutstilling, høstutstillingen er en av de viktigste kunstinstitusjonene i Norge og åpnet i 1882 under studentersamfundets banner, men ble til Statens Kunstutstilling i 1884. I 1971, ble det for første gang vist fotografi på Høstutstillingen; det var et fotografisk verk av Kåre Kivijärvi som ble oppført under maleri i katalogen.[6][1] Fra 1980 har det hvert år vært vist fotokunst på Høstutstillingen, under kategorien «andre teknikker». I 2012 ble originale fotografiske verker av Edvard Munch vist på Høstutstillingen.[6]

Vårutstillingen[rediger | rediger kilde]

Norges eldste kunstnerorganisasjon Oslo Kunstforening var vert for vårutstillingen arrangert av FFF, som de første årene het «Fotografisk vårutstilling».[1] I 1988 overtok Fotogalleriet vårutstillingen. Det var samme år som FFF ansatte sin første daglige leder, Ingrid Bjerke.[1]

FFFs virksomhet[rediger | rediger kilde]

Vederlag for bruk av fotokunst[rediger | rediger kilde]

FFF har forhandlingsrett med staten for vederlag, og midlene fra disse forhandlingene forvaltes av Norsk Fotografisk Fond. Midlene skal fordeles tilbake til rettighetshaverne i form av stipender og støtte til virksomhet som er i rettighetshavernes felles interesser. Dette dekker også drift av FFF og støtte til Fotogalleriets utstillingsvirksomhet.

Fotografenes Stipendutstilling[rediger | rediger kilde]

Foruten å ivareta sine medlemmers politiske interesser og forholdet til offentlige myndigheter, er FFF også ansvarlig for den årlige Fotografenes Stipendutstilling som er grunnlaget for å fordele de statlige stipendene og garantiintekter som tilfaller det fotokunstneriske miljøet.

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

FFF tar opp sine medlemmer etter et poengberegningssystem, der poeng oppnås på grunnlag av kunstnerisk utdannelse og/eller kunstnerisk virke. Det er utelukkende kunstneriske kriterier som legges til grunn for medlemskap i FFF.

Drift[rediger | rediger kilde]

FFF drives for midler bevilget av Norsk Fotografisk Fond og medlemsavgiften. FFF har en fast administrasjon som besørger organisasjonens daglige drift.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Historikk - Forbundet frie fotografer» (Html). Forbundet Frie Fotografer. Besøkt 14. april 2016. 
  2. ^ Norske organisasjoner. Tanum-Norli. 1976. ISBN 8251805244. 
  3. ^ «Forumdiskusjon - Ny ansvarlig redaktør på foto.no». foto.no. 2006. Arkivert fra originalen (Html) 14. april 2016. Besøkt 14. april 2016. 
  4. ^ «Detaljopplysninger fotograf» (Html). registre over norske fotografer og. Nasjonalbiblioteket - Preus Museum. Besøkt 14. april 2016. 
  5. ^ «Robert Meyer - Norsk biografisk leksikon» (Html). Norsk biografisk leksikon. snl.no. 13. februar 2009. Besøkt 14. april 2016. 
  6. ^ a b «Historikk - Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen». Statens Kunstutstilling. Arkivert fra originalen (Html) 13. april 2016. Besøkt 14. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]