Forsteining

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsteina tre

Forsteining eller petrifikasjon er en prosess der organisk materiale blir omdannet til stein gjennom at det originale materiale og fyllingene mellom dem erstattes av mineral. Forsteinet tre er et vanlig resultat av denne prosessen, men alle organismer, fra bakterier til virveldyr kan bli forsteinet. Forsteiningen skjer ved en kombinasjon av to lignende prosesser: permineralisering og erstatning. Disse prosessene skaper kopier av det originale eksemplaret ned til mikroskopisk nivå.

Permineralisering skjer når grunnvannet inneholder oppløste mineraler og fyller porer og tomrom i eksemplaret, særlig bein, skjell og tre.[1] To typer permineralisering er silisifisering og pyritisering.

Silisifisering eller silifisering er en prosess der mineral eller fossil erstattes av silika i form av kvarts, kalsedon eller opal. Eksempel er silifisert eller forsteinet tre og såkalte tigerøye. Pyritisering er en prosess som minner om silisifisering, men i stedet for silika er det jern og svovel som fyller porene i organismen.

  1. ^ Perkins, Rogers. «Fossilization: How Do Fossils Form». Fossil Museum. Besøkt 15. februar 2012.