Fort McHenry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyfoto av Fort McHenry.

Fort McHenry er en festning, bygget i stjerneform i Baltimore i Maryland og er et nasjonalmonument i USA. Festningen er best kjent for å ha forsvart mot det britiske bombardement under slaget om Baltimore som sto den 13.-14. september 1814 under 1812-krigen. Hendelsen inspirerte Francis Scott Key til å skrive det som ble den amerikanske nasjonalsangen, «The Star-Spangled Banner».

Fort McHenry ligger ved havnen i Baltimore. Den første festningen på stedet, Fort Whetstone, ble bygget under Den amerikanske uavhengighetskrigen for å forsvare byen mot et mulig britisk angrep. Denne festningen var stjerneformet, men laget av jordvoller. Festningen fikk murvegger fra 1798 til 1803, etter at den amerikanske kongressen hadde gått inn for å verne kysten som følge av Napoleonskrigene. Festningen ble oppkalt etter James McHenry fra Maryland, en tidligere krigsminister i USA.

Bombarderingen av Fort McHenry.

Slaget ved Baltimore fant sted 13.-14. september 1814, kort tid etter at britene hadde tatt og brent ned viktige deler av Washington. Festningen ble bombardert i 25 timer, men forsvarte havnen i Baltimore. Da Key fremdeles kunne se et digert amerikansk flagg heist over festningen neste morgen, etter at bombardementet hadde stilnet, visste han at slaget var vunnet. Kort tid etter skrev han diktet «The Defence of Fort M'Henry», som senere ble til nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner».

Historiske gjenskapninger ved Fort McHenry.

Festningen ble videre utbygget fra 1829 til 1842 med større kanoner og flere etasjer. Under krigen mot Mexico (1846-1848) øvde flere styrker her. Under den amerikanske borgerkrigen, da Baltimore ble holdt av Nordstatene under Den amerikanske borgerkrigen, ble festningen noe brukt som fengsel - for kongressmenn fra Maryland (for å hindre de fra å stemme for løsriving fra føderasjonen) og for sørstatssoldater.

Den siste millitæravdelingen, 141. Coastal Artillery Company, forlot Fort McHenry den 20. juli 1912. Under første verdenskrig ble bygningen brukt som sykehus. Etter krigen ble festningen gjort om til nasjonalpark og restaurert til slik det så ut på 1800-tallet. Festningen har nå status som «National Monument and Historic Shrine», og er underlagt National Park Service i USA. Fort McHenry kan besøkes som museum, med omvisinger og demonstrasjoner. Det blir også holdt ulike tilstelningar her, som ved «National Flag Day», «Civil War Weekend» og «Defenders' Day».

Utdrag av første vers i nasjonalsangen[rediger | rediger kilde]

Oh, say can you see, by the dawn's early light,
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming?
Whose broad stripes and bright stars, through the perilous fight,
O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?
And the rockets' red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there.
O say, does that Star-Spangled Banner yet wave
O'er the land of the free and the home of the brave?

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]