Gentalteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan van Eycks mesterverk «Altertavlen i Gent» fra 1420–32 i full bredde.

«Gentalteret», også omtalt som «Tilbedelsen av det mystiske lam», «Guds lam» (flamsk: Het Lam Gods) og liknende, er et stort alterskap i St Bavo-katedralen (fransk: Sint-Baafs Cathedral, nederlandsk: Sint Baafskathedraal) i den belgiske byen Gent. Kunstverket ble utført mellom år 1420 og 1432 av den nederlandske renessansemaleren Jan van Eyck (ca. 1390–1441) og angivelig hans eldre bror Hubert.[1]

Maleriene på yttersiden av fløydørene når de er lukket igjen. Motivene viser blant annet engelen som bringer budskapet om at Maria skal føde en sønn.

Altertavlen er et polyptyk sammensatt av ialt 24 svært forseggjorte enkeltmalerier og med hengslede sidepaneler som kan åpnes og lukkes. Tavlen er 3,5 meter høy og over 2,2 meter bred i lukket tilstand.

De tre øvre midtfeltene framstiller Jomfru Maria, Gud Fader (eller Kristus som konge) iført pavelig tiara og Døperen Johannes. Motivet «Tilbedelsen av Lammet» fordeler seg over de fem nederste feltene. Det forestiller Kristus som offerlam med blodet som renner ut i kalken, plassert i et landskap ved Livsfontenen og omgitt av helgener, syndere, geistlige og soldater. I sidefeltene øverst er det malerier av engler som spiller musikk, og realistiske akter av Adam og Eva ytterst. Når fløydørene er lukket, viser yttersiden blant annet «Maria bebudelse».

«Gentalteret» regnes som et mesterverk i europeisk renessansekunst. Det ble lenge bare åpnet på festdager.

Alterskapet har blitt flyttet flere ganger, også som krigsbytte. Det opprinnelige, rikt dekorerte rammeverket ble ødelagt under reformasjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tschudi-Madsen, Stephan: Hubert og Jan van Eyck i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 2. april 2021 fra https://snl.no/Hubert_og_Jan_van_Eyck

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]