Gloppen Hotell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gloppen Hotell
LandNorge
StedGloppen
Etablert1866
Kart
Kart
Gloppen Hotell
61°46′31″N 6°12′59″Ø

Gloppen Hotell er et hotell på Sandane i Gloppen kommune. Hotellet ble bygget av Joakim E. Sivertsen i 1866 som gjestgiveri og landhandel. Fram til 2018 var hotellet familiedrevet.

Hotellet er utvidet og oppusset i flere etapper gjennom 150 år. Profileringen er mye basert på kommunens vakre vestlandsnatur, med jakt- og fiskemuligheter, lokal og ureist mat, og leie av laksefiske i Gloppeelva.

Utvidingen i 1921 gav hotellet det særpregende utseende av sveitserstil. Også innvendig er hotellet restaurert og pusset opp etter en stil fra slutten av 1800-tallet. Alle rom har unikt utseende, med fargevalg og møblering. Hotellet var i mange år medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder i Norge, og er mottaker av Olavsrosa. I 2018 ble hotellet kjøpt opp av hotellkjeden Classic Norway.

Historie[rediger | rediger kilde]

Helt tilbake til 1829 var det skysstasjon og overnattingstilbud på tomta der hotellet står i dag. Skysstasjonen ble utvidet i 1846, men det var først i 1866 da Joakim E. Sivertsen fekk bevilling til å drive gjestgiveri og landhandel, at dagens hotelldrift fikk sitt opphav.

Sivertsens gjestgiveri gikk godt, og allerede på 1870-tallet var det samarbeid om sportsfiske etter laks og sjøørret mellom Sivertsen og grunneierne ved Gloppeelva. Sportsfiskere ble en sentral del av gjestegrunnlaget, og det var rikfolk fra byene i Norge så vel som engelske lorder. I 1890 kom den første større utvidelsen, bygget fikk navnet Sivertsen Hotell, etter eieren.

Dampskipsselskapet Cunard Line etablerte billettkontor på Sivertsen Hotell ved århundreskiftet. En stadig økende strøm av utvandrere til USA kom dermed via Sandane og hotellet på sin vei ut av landet, noe som også bidro positivt til hotellets drift.

I 1904 ble Gloppen kommune inkludert i den engelske fiskeguideboka Salmon Fishing in Norway, og hotellet styrket sin posisjon som «laksehotel». I 1925 ble hotellet nok en gang utvidet. I sveitserstil ble hovedbygget satt opp med nye oppholdsrom rundt resepsjonen, der noen ble kalt «Stovene», slik de står i dag. Det ble samtidig lagt inn strøm og vann, og hotellet opplevde en markant økonomisk opptur frem mot den andre verdenskrig.

Hotellet ble drevet av familien Sivertsen til 1980, da de solgte seg ut, og hotellet ble etablert som aksjeselskap. Selskapet gikk deretter gjennom en rekke eierskifter og konkurser, K. Strømmen Lakseoppdrett kjøpte hotellet i 1988, og skiftet navnet til Gloppen Hotell. Dag Moen ble ansatt som daglig leder, og store summer ble investert i å få tilbake den historiske atmosfæren hotellet hadde hatt tidlig på 1900-tallet.

Etter seks år som hotellsjef tok Dag Moen og hans kone Irene over hotellet. De har modernisert hotellet, en samtidig vektlagt hotellets historiske opphav både i arkitektur og interiør. I 1996 tok Gloppen Hotell over store deler av fiskerettighetene i Gloppeelva. I vinterhavåret består hotellets inntekter av kurs- og konferanser, samt en kontrakt med Widerøe flyselskap. Laksefiskere setter sitt preg på hotellets gjester i sommerhalvåret, og fiskesesongen fra juni til september.

Påska 2013 tok Preben Moen over som hotelldirektør ved Gloppen Hotell etter at Dag Moen brått gjekk bort.[1]

Med kjøkkensjef, Bodil Fjellestad Eikrem i spissen har hotellet satsa stort på lokal, ureist og heimelaga mat. Gloppen Mat er hotellet sitt eige produksjonskjøkken i bakhagen. Her bryggast også Gloppe-brygg, hotellet sitt eige brygg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Classic Norway

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]