How Do You Sleep?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «How Do You Sleep»)
How Do You Sleep?
AlbumImagine
Artist, bandJohn Lennon
Utgitt8. oktober 1971
Innspilt23. juni5. juli 1971
Sjangerrock
Lengde00:05:36
Lengde5:36
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon
Låtskriver(e)John Lennon
Produsent(er)John Lennon, Yoko Ono og Phil Spector

«How Do You Sleep?» er en sang skrevet av John Lennon i 1971, året etter at The Beatles ble oppløst, og ble utgitt på hans berømte album Imagine. George Harrison spilte slidegitar på sangen. Sangen er berømt for å være et rasende og infernalsk angrep på Paul McCartney.

Hver linje i sangen er et bestemt angrep på et aspekt av McCartneys liv eller musikk på denne tiden. Tekstlinjen «The only thing you done was yesterday. Since you gone you're just another day» refererer til to sanger av McCartney, «Yesterday» og hans første solosingel, «Another Day», men sier samtidig at McCartneys beste arbeid var bak ham og at han ikke lenger har noe mer å komme med i dag.

Albumet Imagine inneholdt også et postkort hvor Lennon sto overskrevs på en stor gris og holdt den i ørene. Bildet var en parodi på McCartneys album fra 1971, Ram, som ble utgitt rett før Imagine, og hvor omslaget blant annet viste et bilde av McCartney stå over en vær (sauebukk), foruten også et bilde av to biller (engelsk beetles) som kopulerte. Det var en barnslig hilsen fra McCartney til sin gamle venn. Lennon svarte øyeblikkelig, men langt mer hatsk og fiendtlig: «Et vakkert ansikt varer kanskje et år eller to. Ganske snart vil folk se hva du kan. Den lyden du lager er muzak i mine ører. Du må da ha lært noe i alle disse årene»:

A pretty face may last a year or two
But pretty soon they'll see what you can do
The sound you make is muzak to my ears
You must have learned something in all those years

I et intervju med den engelske musikkavisen Melody Maker i november 1971 ble McCartney spurt om «How Do You Sleep?» og han svarte blant annet: «Jeg synes den er tåpelig. Hva så om jeg lever med streite folk? Jeg liker streitinger. Jeg har streite unger. Det angår ikke ham. Han sier at det eneste jeg gjorde var ‘Yesterday’. Han vet at det er feil. Han vet det og jeg vet at det ikke er sant.»

«How Do You Sleep?» skapte store diskusjoner og motsetninger blant Beatles-tilhengere, blant annet hvilken sang McCartney svarte Lennon med, og de leste alle sangene fra dem begge med dette for øye.

Musikalsk er derimot «How Do You Sleep?» brilliant ved at den tvinger tilhøreren til å dele Lennons raseri, og enten tilhørerne er enig eller ikke vil sangen være den hatsangen som alle andre hatsanger blir målt opp mot.

I henhold til Barry Miles' bok om The Beatles, Many Years From Now, kunne Lennon ofte være svært direkte og tidvis direkte ondskapsfull mot folk. Miles forklarer dette med at Lennon mistet sin mor da han var ung og deretter at hans onkel døde og som hadde fungert som hans erstatningsfar. På 1960-tallet ble han avhengig av heroin, noe som også skaper paranoide trekk hos misbrukerne. Miles mener dette var faktorer som gjorde Lennon til en ‘sint, ung mann’. Boken nevner også at Yoko Ono og advokat Allen Klein hadde bidratt til de mest slemme angrepene i sangen, mens Ringo Starr, som også var til stede, forsøkte å hindre det, men uten hell.

Ironisk nok fikk Allen Klein selv smake Lennons beske angrep i sangen «Steel and Glass» på albumet Walls and Bridges fra 1974:

Well your teeth are clean but your mind is capped
You leave your smell like an alley cat

Personell[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]