Hoylake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hoylake
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWirral
Admin. grevskapMerseyside (men selvstyre i distriktet)
Seremon. grevskapMerseyside
StatusBy (town)
Grunnlagt1764
PostnummerCH47
Retningsnummer0151
Befolkning10 909 (2011)
Kart
Hoylake
53°23′N 3°11′V

Hoylake er en kystby i det administrative distriktet Wirral i Merseyside, England. Byen er lokalisert i det nordvestlige hjørnet av Wirral-halvøya der hvor elven Dee renner ut i Irskesjøen, nær byen West Kirby. Halvøya var en del av det historiske grevskapet Cheshire; på den tiden da Domesday Book dokumenterte stedet i 1086 var den en del av hundredet Wilaveston.[1]

Ved folketellingen i 2011 var befolkningstallet i Hoylake på 5 710 innbyggere[2] av en total befolkning på 13 042 innbyggere som en del av lokalstyrekretsen Hoylake & Meols.[3] Ve folketellingen i 2011 var befolkningstall for Hoylake ikke lenger administrert, men det eksisterer data for kretsen Hoylake & Meols, som utgjorde 13 348.[4] Det tyske nettstedet City Population hevder imidlertid at befolkningen for 2011 er beregnet til 10 909 innbyggere for Hoylake.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen vokste fram på 1800-tallet som en fiskerlandsby. På grunn av gjenmudringen av Deefjorden foregår det lite fiske der idag, men byen har en fast redningsstasjon og en seilklubb. Hoylake fungerer nå mest som en soveby med lite lokal industri.

Fram til 1974 hadde Hoylake et eget distriktsråd og borgermester, men det ble avviklet da byen innlemmet i distriktet Wirral i det nyopprettede grevskapet Merseyside. En del av innbyggerne er lite fornøyd med dette, og har drevet en kampanje for å igjen tilhøre Cheshire, uten at de har fått gehør for dette.

Byen er hjemstedet til Royal Liverpool Golf Club, som har vært vertskap for flere store turneringer som The Open Championship og Walker Cup. Klubben kalles på grunn av sin beliggenhet ofte for Hoylake. I 2006 var den igjen vertskap for Open; det var da førti år siden sist. Hoylake har også en aktiv rugbyklubb.

På sandbankene omkring halvannen kilometer utenfor Hoylake ligger et av de fremste stedene for sandseiling i Storbritannia. Byen skal være vertskap for Europamesterskapet i 2007.

Det er to jernbanestasjoner i byen: Hoylake og Manor Road.

Kjente personer fra Hoylake[rediger | rediger kilde]

Stranden i Hoylake

Blant kjente personer fra byen finner man den tidligere skuespilleren og parlamentsmedlemmet Glenda Jackson, James Bond-skuespilleren Daniel Craig, Julian Lennon, sønn av John Lennon, og Lennons første kone Cynthia bodde i Hoylake i mange år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mortimer, William Williams (1847): The History of the Hundred of Wirral. London: Whittaker & Co., s. 276-278.
  2. ^ Wirral 2001 Census: «Hoylake»[død lenke], Metropolitan Borough of Wirral
  3. ^ 2001 Census: «Hoylake & Meols Ward», Office for National Statistics
  4. ^ «Ward population 2011» Arkivert 6. januar 2016 hos Wayback Machine..
  5. ^ «Hoylake (Merseyside)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]