Jacques Attali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacques Attali
FødtJacques José Mardoché Attali
1. nov. 1943[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Alger (Frankrike, Fransk Algerie)[3]
BeskjeftigelseBankier, skribent, samfunnsøkonom, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradDoktorgrad (1979) (studieretning: samfunnsøkonomi, avhandling bedømt av: Universitetet i Paris, Sorbonne)[4]
Utdannet ved
Doktorgrads-
veileder
Alain Cotta (1979) (studieretning: samfunnsøkonomi, avhandling bedømt av: Universitetet i Paris, Sorbonne)[4]
SøskenBernard Attali
BarnBethsabée Attali[5]
Jérémie Attali
PartiParti socialiste (1973–)
NasjonalitetFrankrike[6]
Medlem avAcadémie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique
UtmerkelserÆresdoktor ved Haifa-universitetet
Ridder av Æreslegionen (1998)[7]
Signatur
Jacques Attalis signatur

Jacques Attali (født 1. november 1943 i Alger i det franske Algerie) er en fransk samfunnsøkonom, forfatter og høyere embedsmann. Han var i mange år rådgiver for den franske presidenten, François Mitterrand.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Attali hadde jødiske foreldre. Faren Simon drev et parfymeri i Alger. Før Algeries uavhengighet flyttet han i 1957 med sin familie som pied-noir til Paris. Tvillingbroren, Bernard, var styreformann for Air France fra 1988 til 1993. Begge brødre gikk på Lycée Janson-de-Sailly og var skolekamerater med de franske politikerne Jean-Louis Bianco og Laurent Fabius.

Attali hadde i 1968 et praktikum ved École nationale d'administration i Nièvre og traff der François Mitterrand for første gang.

Attali, som ble professor og doktor i samfunnsøkonomi fikk også utdannelse fra École polytechnique, Mines ParisTech, Institut d’études politiques de Paris og École nationale d'administration.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

I en alder av 27 ble Attali medlem av det franske statsrådet. I 1972 publiserte han sine to første bøker, og ble prisbelønnet av Académie des Sciences.

Som professor ved universitetet Paris-Dauphine samlet han noen yngre forskere rundt seg, som Yves Stourdzé, grunnlegger av det europeiske forskningsprogrammet EUREKA, Erik Arnoult alias Érik Orsenna som fikk prix Goncourt i 1988 og var spesialrådgiver for Roland Dumas i utenriksministeriet ved Quay d'Orsay. Attali klarte også bringe sammen ledende og jevnbyrdige presonligheter innen journalistikk, vitenskap, show business og finansverdenen. Han fikk utmerkede kontakter, som Raymond Barre, Jacques Delors, Jean-Luc Lagardère, Antoine Ribaud, Coluche og Michel Serres.

I 1973 ble Attali bedre kjent med François Mitterrand, og da Mitterrands flyttet inn i Élyséepalasset i 1981 ble Attali hans spesialrådgiver. Dette tilgodeså også Attalis venner Jean-Louis Bianco og Alain Boublil og enkelte unge ENA-absolventer som François Hollande og Ségolène Royal.

I 1982 gikk Attali inn for økonomisk strenghet. Han ble videre Mitterrands «sherpa» for G7-toppmøtene. Han organiserte 200-årsjubileet for den franske revolusjon den 14. juli 1989 og G7-møtet i Paris.

Hvert år utgav han en ny bok, ofte skrevet i raskt tempo.

Hver lørdagskveld i François Mitterrands epoke organiserte han et aftensmåltid i sitt hus i Neuilly. Han redigerte hver kveld sin notis for president Mitterrand om økonomi, kultur, politikk og de siste bøkene han hadde lest eller kikket på.

I Mitterrands andre syvårige embedstid forlot Attali Élyséepalasset.

Han ble president for Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) i London, en institusjon som koordinerte gjenoppbyggingen av økonomien i østeuropeiske land. Vurderingene av hans innsats der spriker. Attali så seg etter en finansskandale tvunget til i tre tilbake fra sitt presidentskap i juli 1993.

Attali ble senere president for er rådgiverfirma spesialisert på nyere teknologier, og grunnlegger av PlaNet Finance, en internasjonal non-profit-organisasjon for fattigdomsbekjempelse.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Attali har utgitt essays, romaner, historiske avhandlinger og biografier (Karl Marx, François Mitterrand). Han har også skrevet teaterstykker og fortellinger for barn, og skrevet som spaltist for magasinet L’Express.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BnFs generelle katalog, catalogue.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000017062, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Who's Who in France, Who's Who in France biografi-ID 8568[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Système universitaire de documentation, www.sudoc.fr, besøkt 15. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ gw.geneanet.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ BnFs generelle katalog, catalogue.bnf.fr, besøkt 15. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Journal officiel de la République française, jorfsearch.steinertriples.ch, besøkt 15. februar 2024[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]