Konservativ Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konservativ Ungdom
LandDanmark
Grunnlagt8. desember 1904
HovedkvarterAllégade 24A, 1.
2000 Frederiksberg
ModerpartiDet Konservative Folkeparti
Antall medlemmer1 846 (2021)[1]
IdeologiKonservatisme
Nettstedkonservativungdom.dk (da)

Konservativ Ungdoms Landsorganisation (KULO), oftest Konservativ Ungdom (KU), er ungdomsorganisasjonen til Det Konservative Folkeparti i Danmark. Gjennom hele organisasjonens historie har Konservativ Ungdom vist seg som et korrektiv til moderpartiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble stiftet som Danmarks Konservative Ungdomsforeninger 8. desember 1904, uavhengig fra partiet Højre, og er dermed verdens eldste politiske ungdomsorganisasjon som fortsatt eksisterer. Organisasjonen ble etterhvert tilknyttet Højre under navnet Højres Ungdom. Dannelsen var en reaksjon på Højres sviktende oppslutning, og mange i organisasjonen var av den oppfatning at Højre opplevde en forgubbing. Højres Ungdom var derfor hoveddrivkraften bak stiftelsen av sitt nye moderparti – Det Konservative Folkeparti – i 1915. Året etter skiftet Højres Ungdom navn til Konservativ Ungdom.

Mellom 1932 og 1935 steg medlemtallet i Konservativ Ungdom fra 16 000 til 30 000.[2] I juni 1934 var en tredjedel av medlemmene fra København-området, men medlemstallet vokste også kraftig i provinsbyer som Odense og Vejle og i Sønderjylland. Sosialt var det en overvekt av privatfunksjonærer, som handels- og kontormedarbeidere, blant medlemmene.[3] Formann Jack G. Westergaard var den fremste eksponenten for en fløy av Konservativ Ungdom som kritiserte parlamentarismen og de krisene som man mente den hadde medført, og fløyen lot seg inspirere av korporativisme etter mønster fra den italienske fascismen.[2][4] I 1936 lyktes John Christmas Møller og Poul Sørensen i å felle Westergaard som formann og innsette Aksel Møller i hans sted. Møller sørget for at organisasjonen holdt seg til en moderat, konservativ linje.

Under den andre verdenskrig ble partiarbeidet liggende nede, men i de kommende tiårene vokste organisasjonen jevnt. I 1980-årene opplevde Danmark en politisk høyrebølge som gjorde Poul Schlüter til statsminister og Konservativ Ungdom til den mest synlige politiske ungdomsorganisasjonen i landet. Fra slutten av 1980-årene sank Det Konservative Folkepartis popularitet og dermed også medlemstallet. På 2000-tallet har Konservativ Ungdom dog opplevd en vekst igjen.

Formenn[rediger | rediger kilde]

Poul Schlüter, de konservatives eneste statsminister, var formann i Konservativ Ungdom.
 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://duf.dk/fileadmin/user_upload/Editor/documents/Tilskud/Driftstilskud/Bevillingsoversigter/NOT_2022-01-18_Politiske_org._1994-2021_01.pdf.
  2. ^ a b Paludan, Jonas Bejer og Hørning, Jeppe August Sand (2008). Konservativ Ungdom og moderniteten (PDF) (dansk). Roskilde Universitetscenter. Arkivert fra originalen (PDF) 11. august 2014. Besøkt 23. juli 2014. 
  3. ^ Johannsen, Carl Gustav (1974). «Funktionærlovens forhistorie inden for Det konservative Folkeparti» (PDF). Historie (dansk) (4): 539–542. 
  4. ^ Lundbak, Henrik (2001). Staten stærk og folket frit. Dansk samling mellem fascisme og modstandskamp 1936–47 (dansk). København: Museum Tusculanum Press. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]