Kyffhäusermonumentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kyffhäusermonumentet
Monumentet i 1900

Kyffhäusermonumentet (på tysk: Kyffhäuserdenkmal) er et minnesmerke bygget på toppen av fjellåsen Kyffhäuser i nærheten av Bad Frankenhausen i Thüringen i det sentrale Tyskland. Monumentet er også kjent som Barbarossadenkmal og Kaiser-Wilhelm-Denkmal.

Kyffhäusermonumentet er med sine 81 meter det tredje høyeste monument i Tyskland, kun overgått av Völkerschlachtdenkmal i Leipzig og Kaiser Wilhelm Denkmal ved Porta Westfalica.[trenger referanse] Med sin plassering øverst på Kyffhäuserfjellet kan monumentet ses viden omkring.

Monumentet ble bygd i årene 1890–1896 ovenpå ruinere av en middelalderborg. Ideen til monumentet kom fra krigsveteranenes foreninger, som rett etter ble konsonlidert i paraplyorganisasjonen Kyffhäuserbund (1900), som overtok driften av stedet.[trenger referanse]

Monumentet ble reist for å markere samlingen av Det tyske rike som fant sted i disse årene. Det forestiller den tysk-romerske keiser Fredrik I, bedre kjent som Fredrik Barbarossa, samt over dette en 11 meter høy bronsestatue som forestiller keiser Vilhelm I.

Øverst oppe avsluttes det med et høyt utkikksstårn.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kyffhäuser – galleri av bilder, video eller lyd på Commons