Landskappleiken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Landskappleiken er et årlig stevne og konkurranse, og regnes som norgesmesterskapet innen norsk folkemusikk og -dans. Arrangementet er ambulerende og flytter hvert år til et nytt sted. Den første ble avholdt i 1888 i Bø i Telemark[1]

Det er FolkOrg – organisasjonen for folkemusikk og folkedans som eier arrangementet, men har hvert år en lokal arrangør som gjerne er et av de lokale spellemannslaga i organisasjonen.

Landskappleiken omfatter alltid kappspel i hardingfele, fele, durspel og kveding; som regel også i munnharpe, langeleik, fløyte og andre eldre folkemusikkinstrument samt pardans, lagdans og lausdans.

Loretta Kelley fra USA spiller hardingfele, Landskappleiken i Seljord 2011.

Solo-klassene Spel Hardingfele og Spel Fele så vel som kveding, pardans og halling, er delt opp i klassene D, C, B, A.
C er for spelemenn over 12 år, B for spelemenn over 18 år, og klasse A krever to resultat over et gitt poengkrav i B-klassen. Eldre spelemenn og dansere kan delta i klasse D, men de kan også velge å delta i B-klassen, eller A-klassen hvis de er kvalifiserte. Øvrige solo spelklasser durspel, fløyte, langeleik, munnharpe og andre eldre folkemusikkinstrument er delt opp i Senior(over 18 år) og Junior (12-18 år). Det samme er klassene for grupper og lag.

Etter som folkemusikk nå blir overlevert fra kilder til arkiv på lydopptak og at flere tilstreber et spill som tekkes dommerne i landskappleiken, mener flere at tradisjonene nå i større grad blir ”frosset”.[2]

I 2008 ble Landskappleiken tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa.

Arrangement:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Norsk kappleiksoge og andre hendingar i norsk folkemusikksoge: utgjeve til minne om den første norske kappleik halden i Bø i Telemark, 1888. [Rådal]: K. Thomsen. 1978. 
  2. ^ Klausen, Aslaug Olette (20. mai 2016). «Folkemusikk i forandring • ballade.no». ballade.no. Besøkt 27. desember 2023. 
  3. ^ Ranheim, Ingar (1998). Landslaget for spelemenn 1973-1998. Fagernes: Laget. ISBN 8299464307. 
  4. ^ Thomsen, Kjell (1988). Lokale kappleikar i aust og vest. [Bergen]: [K. Thomsen]. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]