Lensepumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håndlensepumpe for småbåt

En lensepumpe er en pumpemekanisme som skal tømme (lense) væske, vanligvis vann, fra en båt, et fartøy, en gruve, en kjeller eller en tank. Pumpen kan være fastmontert eller flyttbar og er bygd som fortrengningspumpe eller sentrifugalpumpe. Drivkraften kan være håndmakt eller maskinell, avhengig av hvor den skal brukes. Det finnes også mekanismer som drives av bølgebevegelser.

I gruver ble lensepumper brukt til å fjerne sigevann, før dampmaskinen kom ble pumpene drevet med hestevandring.

Et vanlig bruksområde er fjerning av lensevann og bunnvann fra båter og skip. For større fartøyer setter FNs internasjonale organisasjon, IMO, i sitt regelverk SOLAS krav til antall, plassering, materiale, alarmer og virkemåte for pumpene [1]. På større fartøy med store rom som skal lenses er det bygd lensebrønner som danner laveste punktet i rommet og som pumpen suger fra.

Mindre båter tømmes ofte med øsekar, mens motorsnekker og større båter bruker lensepumpe. Denne kan være lineært drevet ved at en har et rett rør med en ventil nederst som åpner ved oppsug og lukker ved nedtrykk kombinert med en stang som har en skiveformet ende der ventilen åpnes ved nedtrykk og lukkes når innholdet i røret løftes opp. Innholdet (vannet) ledes så ut over båtsiden. En mere avansert pumpe har en roterende funksjon som enten kan sveives eller drives med en liten elektromotor, avhengig av om båten er utstyrt med elektrisitetsforsyning.

Ved større vannlekkasjer vil en måtte bruke pumper med større kapasitet. Disse fås med motordrift og er gjerne transportable. Brannvesenets pumper for utlegg til småvann og andre eksterne vannkilder vil også kunne fungere som lensepumper dersom der har vært større vanninntrenging i hus og bygninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LOVDATA ,Forskrift om bygging av skip, Norsk ikke-autoritativ oversettelse av SOLAS 1974 kapittel II-1 sist endret ved MSC.338(91), KAPITTEL II-1 BYGGING - KONSTRUKSJON, OPPDELING OG STABILITET, MASKINERI OG ELEKTRISKE ANLEGG DEL C MASKINERIANLEGG Regel 35-1. Lensepumpearrangementer