Motorflyging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Motorflyging er "flyging med fly med motor" og er betegnelsen på en av luftsportsgrenene som organiseres av Norges Luftsportforbund (NLF). Det er i Norge 60 motorflyklubber[1] tilsluttet NLF med tilsammen ca. 4000 medlemmer (i 2008). Av disse er det ca. 1500 sertifiserte utøvere av motorflyging, dvs. personer som innehar privatflygersertifikat.

Flyene som benyttes er i det vesentlige enmotors småfly med fra ett til fire seter. Fly fra produsentene Piper og Cessna er de mest vanlige.

Konkurranseformene innen motorflyging er; navigasjonskonkurranse, landingskonkurranse, akroflyging/aerobatikk (på engelsk aerobatics), presisjonsflyging, rally flyging, air racing og pylon air racing. De to siste disiplinene utøves ikke i Norge. Det internasjonale luftsportsforbundet Fédération aéronautique internationale (FAI) fastsetter internasjonale regler for konkurranser og rekorder og tildeler VM og EM. Norge var arrangør av VM i presisjonsflyging i Skien i 1983[2]. Det arrangeres årlig NM i akroflyging og presisjonsflyging.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om motorflyseksjonen». Besøkt 26. januar 2024. 
  2. ^ «Flynytt 8/1983». Besøkt 26. april 2024. 

Se også[rediger | rediger kilde]