Naturparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barbujordet i Naturparken etter rydding våren 2020

Naturparken i Arendal kommune ble anlagt vinteren 1936/37 som et sysselsettingsprosjekt for arbeidsledig ungdom, etter initiativ fra bygartner Ivar Stæger-Holst (1874-1948), som også var sterkt delaktig i parkanleggene på Arendal kirkegård og Margaretestiftelsen.

Parken regnes som regel fra området rundt linkmasta på Fløyheia og ned mot jernbanestasjonen. Nede i bakken ligger det en åpen slette, som heter Barbujordet. Sletta ble brukt til lek og sport allerede før Naturparken kom. Plassen har et naturlig amfi og det var store arrangementer med 2-3000 mennesker her før og etter 2. verdenskrig. Blant annet med utenriksminister Halvdan Koht og svovelpredikant Ole Hallesby. Frelsesarmeen hadde faste møter her og det var også jevnlige korpskonserter og andre arrangementer.

Utover 1950-tallet ble parken mindre brukt, forfalt og ble tidvis tilholdssted for mindre ønskede elementer. Parken ble brukt til den populære Løkkecupen i fotball på 1960-tallet og som festivalcamp for den første Forumfestivalen i 1971. Forumfestivalen ble bare arrangert i parken i 1971 fordi naboer klaget på støy og at rykter gikk om at det var mer enn pils som ble konsumert i teltene.

Arendal Slalåmklubb hadde slalåmbakke i Naturparken, med flomlys og skitrekk, og var de som holdt parken mest vedlike i noen år. Men så kom fylkeshuset og ny vei midt på 1970-tallet og tok en del av parken og bakken. Rundt 1980 flyttet slalåmklubben til Bjønnesbakken og Naturparken ble igjen stående å forfalle i mange år. Det siste større arrangementet var Teaterproduksjoners oppsetning av Jens Bjørneboes «Fugleelskerne» i 1997.

Området er rikt på ramsløk og på våren er det mange turgåere som plukker ramsløk i parken. Det finns rådyr i området. De siste årene har både Arendal kommune og Agder fylkeskommune, som eier hver sin del av parken, ryddet vegetasjon. Som et dugnadsprojekt ble parket ryddet våren 2020.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata