Newport Pagnell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Newport Pagnell
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMilton Keynes
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapBuckinghamshire
StatusBy (town)
PostnummerMK16
Retningsnummer01908
Befolkning15 020 (2001)
Kart
Newport Pagnell
52°05′13″N 0°43′19″V

Newport Pagnell er en by i Buckinghamshire, England.[1] Den tilhører den enhetlige myndigheten Milton Keynes, og ligger nord for byen Milton Keynes. Den er adskilt av motorveien M1fra selve Milton Keynes, skjønt deler noe av det samme urbane området. Befolkningen utgjør 15 118 innbyggere i 2011.[2]

Byen nevnes i Domesday Book (1086) som Neuport, som er angelsaksisk for «ny markedsby». Den ble grunnlagt på nytt av normannerne, og var dermed en ny by i 1086. Det andre leddet i navnet ble lagt til da familien Pagnell (Paynel) tok over et gods i byen.

På et tidspunkt var Newport Pagnell en av de største byene i Buckinghamshire. Pagnell-familiens slott lå der Castle Street ligger i dag. Det er ingen synlige spor etter slottet. Byen hadde tidligere to sykehus, og det ble holdt seks festivaler i løpet av året. Før grunnleggelsen av Milton Keynes på 1960-tallet hadde dens posisjon i grevskapet dalt i lang tid, og med den nye byens vekst er den ikke lenger mer enn en forstad. De to byene har nå vokst så mye sammen at det er vanskelig å se hvor den ene slutter og den andre begynner.

Landsbyene Broughton og Caldecote hører til Newport Pagnells kirkesogn, som er viet til apostlene Peter og Paulus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]