NorESM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NorESM — the Norwegian Earth System Model/Den norske jordsystemmodellen — er en global klimamodell utviklet og vedlikeholdt av NCC (NorESM Climate modeling Consortium). Utvikling av NorESM startet i 2007, blandt annet gjennom klimaforskningsprosjektet EarthClim. Modellen har vært en viktig bidragsyter til WCRP (World Climate Research Programme), samt rapporter fra FNs klimapanel (IPCC).

NorESM simulerer blant annet vind, temperatur, nedbør og skydekke i atmosfæren; strøm, temperatur og saltholdighet i havet; vegetasjon på land og fuktighet og temperatur i jordsmonnet; og utstrekning og tykkelse til snø og is på land og på havet. Den strukturelle sammensettingen av NorESM bygger i stor grad på CESM (Community Earth System model), men med en havmodul som er unik for NorESM og en rekke særegne tilpassinger i modulene for atmosfære, vegetasjon og kryosfære.

Oppdatert informasjon om og resultater fra NorESM er tilgjengelig fra hjemesiden til NorESM, og nettsider for NorESM dokumentasjon og NorESM kildekode.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]