Norsk Døvemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Døvemuseum
Norsk Døvemuseum i Bispegata 9b.
StedTrondheim
TypeNasjonalt museum for hørselshemmedes kultur, språk og historie
MuseumsdirektørTorunn Herje, Trøndelag Folkemuseum
Etablert1992
Åpnet28.03.2009
Kart
Norsk Døvemuseum
63°25′39″N 10°23′28″Ø
Nettstedhttps://norsk-dovemuseum.no/

Norsk Døvemuseum er et nasjonalt museum for døves og hørselshemmedes kultur, språk og historie. Museet ligger i Rødbygget i Bispegata 9b i Trondheim. Bygget sto ferdig i 1855 og ble tegnet av Christian H. Grosch. Her holdt Norges eldste spesialskole, Trondheim offentlige skole for døve, til fram til 1991. Rødbygget er et kjent landemerke for hørselshemmede i hele Norge.

Døvemuseets historie startet i 1992 med den private stiftelsen Norsk Døvehistorisk museum. En gruppe privatpersoner bygde opp en gjenstands- og fotosamling som i hovedsak var knyttet til døveskolehistorien i Trondheim. I 2002 ble samlingene overtatt av Trøndelag Folkemuseum. 28. mars 2009 ble Norsk Døvemuseum gjenåpnet i ombygde lokaler med en ny utstilling. Førstekonservator NMF Hanna Mellemsether ledet arbeidet med å få til døvemuseet i Rødbygget, i tett samarbeid med representanter fra døvemiljløet.[1] Museets mål er i tillegg til å fortelle historier fra Norges første spesialskole, også å skape aksept og forståelse for annerledeshet. Museet legger stor vekt på tilgjengelighet og taktil formidling.

Norsk Døvemuseum er en enhet under Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, Museene i Sør-Trøndelag AS (MiST).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guro Kulseth Merakerås (28. mars 2009). «Norsk Døvemuseum åpnet i Trondheim». Adresseavisen. Arkivert fra originalen 13. juli 2021. Besøkt 13. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]