Pasewalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pasewalk

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatMecklenburg-Vorpommerns flagg Mecklenburg-Vorpommern
StatusBy
Grunnlagt13. århundre
Postnummer17309
Retningsnummer03973
Areal55,21 km²[1]
Befolkning9 811[2] (2022)
Bef.tetthet177,7 innb./km²
Høyde o.h.15 meter
Nettsidepasewalk.de/
Kart
Pasewalk
53°30′23″N 13°59′24″Ø

Langs bymuren i Pasewalk

Pasewalk er en by i det tyske forbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Byen har en severdig gammel bykjerne. Den befinner seg 20 km. vest for Tysklands grense mot Polen, og nærmeste større by på polsk side er Szczecin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Her var det en bosetting trolig allerede på 1000-tallet; stedet nevnet i alle fall i en familiekrønike. Navnet er dannet av de slaviske ordene poz (for en naturlig voll) og wolc (for ulv). Den første urkunde med det nåværende navnet Pasewalk er fra 1240. I 1276 omtales stedet for første gang som by ("civitas"), men det antas at bysrettighetene er noe eldre.

I historiens løp tilhørte byen forskjellige brandenburgske og pommerske grever. På 1300-tallet fikk byen en ringmur og på grunn av stadige krig ble det ikke bygd boligkvarterer utenfor muren. Som eneste by i den daværende regionen Uckermark var Pasewalk medlem i Hansaen.

Under trettiårskrigen ble byen nesten helt nedbrent av keiserlige enheter. Ved Freden i Westfalen i 1648 ble byen en del av Svenske Pommern og etter den store nordiske krig i 1720 tilhørte Pasewalk Preussen. Etter 1812 flyttet mange jøder fra østre regioner til byen.

Den industrielle revolusjonen fikk for Pasewalk flere gunstige konsekvenser. I 1863 fikk byen tilknytning til jernbanenettet med to kryssende linjer. På denne tiden ble mange hus bygd utenfor ringmuren.

I samband med nazisternas maktovertakelse ble byens synagoge brent og den jødiske gravlund ødelagt. I andre verdenskrigs sluttfase ble store deler av byen skadet, men den historiske ringmuren ble for det meste stående.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pasewalk 1848–1945 Ein Jahrhundert vorpommerscher Stadtgeschichte von Carsten Plötz, 1999

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]