Pražský krysařík

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pražský krysařík

Pražský krysařík er en hunderase. Prazsky betyr Praha og krysarik betyr rottefanger på tsjekkisk. Rasen ble godkjent i Norge i 2008 som selskapshund med navnet «tsjekkisk rottehund», mens den på engelsk heter «Prague Ratter».

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rasen kan være både korthåret og langhåret. Den kommer også i forskjellige farger som gul, blue tan, rød og red & tan, men black & tan er det mest vanlige. Idealhøyde er 20 – 23 cm, mens under 17 og over 23 cm ikke er godkjent. Vekt i voksen alder er 1,5 til 3 kg, med en idealvekt på 2,5 kg. Den mister relativ lite pels.

Rasen har store, mørke øyne og store, flaggermuslignende ører. Tidligere ble halen avskåret, men dette er ikke lenger lovlig.

Mange steder står det å lese at dette er verdens minste hunderase, men siden den er så sjelden er det ofte den mer kjente rasen Chihuahua som får den tittelen. Tsjekkisk rottehund har en slank og elegant kropp, med et bredt bryst. Nakken er relativt lang og slank.

Rasen har en veldig god luktesans, og da den i tillegg er så liten av vekst ble den derfor populær å bruke i jakten på rotter, derav navnet.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Tsjekkisk rottehund er en veldig aktiv, livlig og oppmerksom rase. Rasen er kjent for å gi masse kjærlighet til sin eier og familie, men er naturlig forsiktig i forhold til fremmede. Dette er likevel ikke en aggressiv hund, men en kjærlig hund, som krever masse omsorg og oppmerksomhet. Bjeffer sjeldent, lydig, veldig sosial og intelligent.

Helse[rediger | rediger kilde]

Pelsen krever lite arbeid. Forsiktig børsting eller å gå over med en fuktig klut er alt som trengs.

Dens tynne ben kan lett knekke, så man må ta hensyn til hunden, og ikke la den løpe for mye i trapper og hoppe ned fra høye avsatser før den er ferdig utvokst. Ved voksen alder trenger man ikke å være fullt så forsiktig, men man må forstatt ta mer hensyn enn ved tradisjonelle hunderaser i Norge.

Det er viktig å huske at dette er en rase med svært lite fettlag, og den skjelver lett på kalde dager, for ikke å snakke om en norsk snøfull vinterdag. Den vil da sette stor pris på en varm genser.

Mosjon[rediger | rediger kilde]

Det kan være fristende å bære disse små, søte hundene rundt, spesielt nå med så mange moteriktige bærevesker, men det er viktig å huske at dette er en veldig aktiv rase, som trenger daglige turer. Hunder som ikke får møtt sitt behov for trim, kan lett utvikle adferdsproblemer, uansett rase. Den Tsjekkiske Rottehunden elsker også å få løpe fritt rundt på et stort jorde eller lignende. Selv om det er en liten rase, har den behov for fysisk utfoldelse. Rasen kan lett, for eksempel, følge en boxer på en tur på et par timer, noe som overrasker mange.

Forventet levealder[rediger | rediger kilde]

Rasen lever normal mellom 12-14 år.

Generelle raseproblemer[rediger | rediger kilde]

Som mange små hunderaser er det viktig å være oppmerksom på følgende:

  • Barnetenner/melketenner kan trenge hjelp for å komme ut når de voksne tennene kommer.
  • Tannproblemer grunnet plakk er vanlig på eldre hunder, og man bør pusse dem for å unngå dette.
  • Benskjørhet/brekker lett ben.
  • Patellar luxation er vanlig. For noen voksen den sent igjen, men for mange forblir den åpen hele livet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rasens opprinnelse er fra det tidligere Tsjekkoslovakia. Den var en royal rase som ble brukt som selskapshund av landets overklasse. Man vet ikke nøyaktig når rasen oppstod, men det sies at det var før kong Boleslav II (1058–1080), som hadde to eksemplarer av rasen. Den ble også kjent ved andre europeiske kongehus, da de bøhmiske prinsene introduserte dem. På 1800-tallet mistet rasen sin popularitet til fordel for Mini Pincheren. På 1980-tallet økte populariteten igjen, og antallet oppdrettere økte. Fremdeles i dag er rasen sjelden utenfor Tsjekkia og Slovakia, selv om Polen, Danmark og Sverige har noen få oppdrettere.

Dette er en flott familiehund, men som alle raser er det viktig at man ikke overlater den med barn alene, selv om den er en snill og omsorgsfull rase.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]