Rønning Treski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rønning Treski
Org.formAksjeselskap
Org.nummer990067236
Etablert1936
HovedkontorSkotterud
LandNorge
Produkt(er)ski
Nettstedwww.treski.no

Rønning Treski er eneste gjenværende treskiprodusent i Norge.[1] Den ligger på Skotterud i Eidskog kommune. Her har treski blitt produsert i over 100 år. Fra 1936 har familien Rønning stått for denne produksjonen. Førstegenerasjon Rønning, Paul, lærte seg å produsere ski av Martin Madshus, grunnleggeren av Madshus Ski. Den gang var det bare helveds-ski, men allerede under krigen ble de første laminerte ski laget her. Når Paul Rønning begynte å produsere treski var det anslagsvis tresifret antall treskiprodusenter i Norge, men siden 1992[2] har Rønning Treski vært Norges eneste treskiprodusent. I dag[når?] er det 2. og 3. generasjons skimakere som står for produksjonen av standard og spesialproduserte ski. Hele produksjonen foregår i Norge, men kundene finnes over hele verden. Blant annet har Spanskekongen kjøpt flere par Rønning Treski.[3]

Skiene[rediger | rediger kilde]

Ferdige Rønning Treski

Utviklingen har gått mot stadig flere lameller, enkelte av skiene er faktisk oppe i 50 lameller. Dette er for å oppnå jevnere kvalitet og større holdbarhet mot brudd og slitasje.

Rønning treski er laget i en laminatkonstruksjon, i likhet med andre kjøreski. Trelaminatet gjør skiene rolige og stabile ved ujevnt fjellføre og i høy fart. Trelaminat gir også en helt spesiell følelse ved normal gange på skiene. Tre har også egenskaper som gjør at skiene har en optimal balanse mellom feste og glid, noe som gjør smøring overflødig.

Alle treski fra Rønning er konstruert for å fylle en plass i markedet der kravene er spesielle og tilbudet er begrenset. Som en liten bedrift er det fleksibilitet, ikke masseproduksjon, som er den sterke siden. Kvaliteten på produktene er det viktigste, noe som gjør at treskienes levetid er lang, og de krever lite vedlikehold. I tillegg er treski lettere enn tilsvarende ski av plast.

Skimodellene[rediger | rediger kilde]

Rønning produserer etter ordre, sånn at skiene kan bli laget etter spesifikasjoner angående lengde, spenn og ingravering.

Jegere[rediger | rediger kilde]

Jakt/løssnøski, bredde 70mm, 15mm innsving, hickory såle. For bruk i løssnø og skogsterreng. Stor bæreflate gir god framkommelighet i dyp snø. Sammen med kabelbinding, kan skiene brukes med de fleste jaktstøvler på markedet. Lengder 160 – 230cm.

Telemark[rediger | rediger kilde]

Telemark ski lages i breddene 70 og 80mm, med 20mm innsving, hickory såle og ligno kanter. Dette er ski for løsere/dypere snø, og brukes til toppturer/løssnø telemarkkjøring. Skiene er også egnet som fjellski/jaktski. Telemarkskiene kan skreddersys etter behov.

Tur/Løypeski[rediger | rediger kilde]

Modellen Tur/Løypeski lages i to bredder, 50 og 55mm. 50mm er bare for bruk i spor, mens 55mm også fungerer utenfor spor, om det ikke er for dyp og tett snø. Begge modeller har 10mm innsving, hickory såle og ligno sålekant. Skiene's langmyke konstruksjon er bra til turbruk, og gjør skiene lette å kontrollere. Lengder 170- 215cm

Dette er samme model som irske Rory Morrish brukte når han konkurrerte under FIS VM i Oslo i 2011.[4]

Fjellski[rediger | rediger kilde]

Fjellski modellen blir produsert i to bredder 60 og 75mm på midten, og har innsving på 15- 30mm, hickory såle og ligno kanter. Dette gir stødige, lettsvingte ski, som tåler å brukes med pakning og pulk. Det langmyke spennet gir godt feste og bære evne også utenfor spor. Skiene kan brukes også til toppturer. Lengder 170-215 cm .

Barneski[rediger | rediger kilde]

Barneski, bredde 55mm, 10mm innsving, ask såle, med hickory kanter. En meget god barneski som er oppbygd av 25 lameller. Stabile, med riktig spenst. Treski har en god feste/gli balanse, som gjør det lett å beherske skiene. Barneskiene kan brukes både til å gå, hoppe og kjøre slalom/telemark med. Lengder 100- 150cm.

Treskifabrikk[rediger | rediger kilde]

Bilde av Rønning Treskifabrikk

Rønning Treskifabrikk ligger på Skotterud i Innlandet fylke. Det har vært trevareproduksjon fra ca. år 1900. Ski ble den gang laget på bestilling. I 1936, da første generasjon Rønning overtok fabrikken, ble ski hovedproduktet, og er i dag eneste produkt. Lokalene er utvidet og fornyet i flere omganger, senest etter en brann i 2002, og er i dag velegnet for treskiproduksjon.

Fabrikken blir også forsøkt tilrettelagt for besøk av mindre grupper. Som eneste treskiprodusent i Norge vil bedriften gi vkunder og andre interesserte, et innblikk i hvordan multilaminert treski blir til.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. juli 2012. Besøkt 12. mai 2012. 
  2. ^ http://www.treski.no/assets/referanser/20090115_Dagbladet_3.pdf[død lenke]
  3. ^ http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=170588
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. april 2012. Besøkt 11. mars 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]