René de Naurois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
René de Naurois
Født24. nov. 1906[1][2]Rediger på Wikidata
9. arrondissement[3]
Død12. jan. 2006[1][2][4]Rediger på Wikidata (99 år)
Brunoy[3]
BeskjeftigelseBotaniker, ornitolog, naturviter, katolsk prest, motstandskjemper Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
GravlagtCalvados
UtmerkelserKommandør av Æreslegionen
Medlem av Frigjøringsordenen
Croix de guerre 1939–1945
Military Cross
Rettskaffen blant nasjonene (1988)[2]
ArbeidsstedCatholic University of Toulouse

René de Naurois (født 24. november 1906 i Paris, død 12. januar 2006 i Brunoy) var en fransk katolsk prest, kapellan og ornitolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans foreldre sørget for at han før prestevielsen studerte ved Universitetet i Toulouse.[trenger referanse] Her tok han eksamener i matematikk og fysikk; senere studerte han teologi og til slutt tysk filosofi. På grunn av dette siste bosatte han seg i førkrigstiden i Berlin.[trenger referanse]

Prest[rediger | rediger kilde]

René de Naurois ble presteviet i 1936 og arbeidet fra 1937 til 1939 som kapellan i den franske menighet i Berlin. Her opplevde han nasjonalsosialismen. Han kommuniserte regelmessig med erkebiskop Jules Saliège (1870−1956) om dette.[5]

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1939 ble han mobilisert, men så demobilisert i 1940. Samme år sluttet han seg til motstandsbevegelsen i gruppen Vérité i den uokkuperte sone i Pau, Grenoble og Toulouse. Fra denne gruppen utsprang gruppen Combat. Fader de Naurois var med på å hjelpe til å organisere flukten til jøder fra det okkuperte Frankrike til Sveits og Spania.

Forfulgt av tyskerne flyktet han i mars 1943 til England. Som kapellan var han en av 177 Kieffers kommandosoldater som deltok ved ilandstigningen i Normandie den 6. juni 1944. Av korporal Robert William Palliser Dawson, som han skulle ha et livslangt vennskap med, mottok han Military Cross for innsatsen.[5] Han mottok også Croix de guerre. Senere ble han regnet som en Rettskaffen blant nasjonene.[6]

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen kom fader Naurois tilbake til bispedømmet Toulouse for å undervise der. Han mottok per dekret av 17. november 1945 tittelen Compagnon de la Libération.

Ornitologi[rediger | rediger kilde]

Egg av Cisticola anonymus samlet av René de Naurois - Muséum de Toulouse

Etter krigen var Naurois også involvert i studier i ornitologi, spesielt på kysten av Vest-Afrika og øyene utenfor. Hans doktorgradsavhandling, som han forsvarte i 1969, 63 år gammel, bar tittelen "Peuplements et cycles de reproduction des oiseaux de la côte occidentale d'Afrique du cap Barbas, Sahara espagnol à la frontière de la République de Guinée" ("Bestander og hekkesykluser for fugler på vestkysten av Afrika fra Cape Barbas, Spansk Sahara til grensen til Republikken Guinea").

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Foruten tallrike artikler innen den vitenskapelige litteraturen, har han forfattet eller vært medforfatter til blant annet:

  • 1994 – Les oiseaux des iles du Golfe de Guinee: Sao Tome, Prince et Annobon. Ministerio do Planeamento e da Administracao do Territorio, Secretaria de Estado da Ciencia e Tecnologia, Instituto de Investigacao Cientifica Tropical. ISBN 978-972-672-629-6. (In French and Portuguese).
  • 2004 – Aumônier de la France Libre - Mémoires. (With Jean Chaunu). Éditions Perrin. ISBN 2-262-02118-X

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c The Righteous Among the Nations Database[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b fichier des personnes décédées[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Roglo, Roglo person ID p=rene;n=jacobe+de+naurois, oppført som René Jacobé de Naurois[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Gisèle Venet (2007), s. 50.
  6. ^ René de Naurois - Yad Vashem (en)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]